"Islāma valsts" uzbrukumos Sīrijā nogalināti vairāk nekā 180 cilvēku (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Džihādistu grupējuma "Islāma valsts" uzbrukumos, arī vairākos pašnāvnieku sarīkotos sprādzienos, trešdien Sīrijas dienvidos nogalināti vismaz 183 cilvēki, pavēstīja Lielbritānijā bāzētā sīriešu aktīvistu organizācija "Syrian Observatory for Human Rights" (SOHR). Pēdējo mēnešu laikā uzbrukumi ar tik lielu upuru skaitu pieredzēti reti.

Sprādzieni notikuši pamatā valdības kontrolētajā Suveidas provincē. Tiesa gan, provinces tuksnešainajos ziemeļaustrumu rajonos saglabājas "Islāma valsts" klātbūtne.

Trīs spridzinātāji pašnāvnieki detonējuši spridzekļus Suveidas pilsētā, sprādzieni notikuši arī ciematos uz ziemeļiem un austrumiem.

Ceturtais pašnāvnieks pilsētā uzspridzinājies vēlāk.

""Islāma valsts" karotāji tad iebruka ciematos provinces ziemeļaustrumos un nogalināja iedzīvotājus viņu mājās," sacīja SOHR vadītājs Rami Abderrahmans.

"Islāma valsts" ieņēmusi trīs no septiņiem ciematiem, kuriem tā uzbrukusi.

Pašnāvnieku sprādzienos un uzbrukumos nogalināti vismaz 94 valdības spēku karavīri un 89 mierīgie iedzīvotāji, viņš sacīja.

Nogalināti vismaz 30 "Islāma valsts" karotāji.

Neraugoties uz to, ka valdības spēki vēl pērn padzinuši "Islāma valsti" no pilētām Sīrijas austrumos, pēdējo mēnešu gaitā negaidītos džihādistu uzbrukumos nogalināti vairāki desmiti valdības spēku karotāju.

Pēdējo nedēļu laikā Sīrijas armija nemierniekiem atkarojusi lielāko daļu teritoriju, ko tie līdz šim kontrolēja valsts dienvidos, arī līdzās robežai ar Izraēlas okupētajām Golānas augstienēm.

Valdības spēki tagad netālajā Deiras provincē noslēdz loku ap džihādistu grupējumu "Halida bin al Valida armija", kas zvērējis uzticību "Islāma valstij".

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.

"Islāma valsts" vēl nesen kontrolēja plašas teritorijas Sīrijā un Irākā, arī vairākas lielas pilsētas, kur centās ieviest viduslaiku sunnītu paražas, pasludināja tur "kalifātu" un pastrādāja neskaitāmas asinsstindzinošas zvērības.

Aktivizējoties operācijām pret "Islāma valsti", grupējums tagad zaudējis teju visas agrākās teritorijas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu