Paleontologi pēta gigantisku dinozaura pēdu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: KUVP / SWNS / Scanpix

Ja tu domā, ka pasaulē iespaidīgākā izmēra pēdas ir basketbolistiem Lebronam Džeimsam vai Šakilam O’Nīlam, tad tu varētu būt pārsteigts, uzzinot, ka arheologi nupat uzgājuši dinozaura pēdas fosiliju, kas izmērā krietni vien pārtrumpo dižos basketbolistus.

Kā vēstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Life and Environmental Sciences”, lielākās pēdas gods tagad pieder garkaklainam dinozauram, kurš pa zemes virsu slājis pirms aptuveni 150 miljoniem gadu. Tā pēda bija aptuveni vienu metru gara, un tā ir lielākā dinozaura pēda, kas jebkad atrasta.

Attēls no 1998. gada ekspedīcijas
Attēls no 1998. gada ekspedīcijas Foto: KUVP / SWNS / Scanpix

Milzīgās pēdas fosilija tika atrasta jau 1998. gadā zem garkaklainā kamarazaura astes fosilijas. Izrakumu laikā paleontologi atklāja vairāku dinozauru sugu fosilijas no dažādiem laikmetiem. Gigantiskā pēda savukārt piederējusi lielākajam indivīdam, kas saglabājies šajā vietā.

Foto: Anthony Maltese / Life and Environmental Sciences

Gigantiskā pēda bija tik masīva, ka paleontologi 1998. gadā to nodēvēja par “Bigfoot” jeb sniega cilvēka pēdu. Tomēr, neskatoties uz tās unikalitāti, tikai tagad pētnieki to izpētījuši un detalizēti aprakstījuši.

Pētnieki arī secināja, ka šis dinozaurs ir tuvs brahiozaura radinieks. Izmēra dēļ to varētu pieskaitīt arī pie titanozauriem, kas ir lielākā zauropodu suga. To vidū ir 37 metrus garais patagotitāns un 35 metrus garais argentinozaurs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu