Aizmirsti tīģerus un lauvas – lielākais slepkava ir tavs Muris (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Pašsaprotami, ka cilvēks tīģerus un lauvas uzskata par aukstasinīgākiem slepkavām nekā savu nevainīgo murrātāju mājās. Tomēr tā gluži nav: parastais mājas kaķis nogalina daudz biežāk, veiksmīgāk un daudz bezjēdzīgāku iemeslu dēļ.

Kāpēc tavs kaķis nes tev savus nogalinātos upurus

Ja tu audzini kaķi, kurš daudz laika pavada ārā, tad droši vien esi kādu rītu pamodies un pie durvju sliekšņa ieraudzījis peles vai putna līķīti, ko tev sarūpējis mājas mīlulis. Ticamākais izskaidrojums, kāpēc kaķi tā dara, ir tāds, ka tie cenšas tevi mācīt.

Brīvā dabā kaķi savām atvasēm mēdz mācīt, kā medīt, lai kaķēni vēlāk varētu to darīt paši. Tā kā tavs kaķis, visticamāk, nekad nav redzējis, kā tu nogalini kādu putnu vai peli, tas cenšas tevi iemācīt to darīt.

Lai arī tas savā ziņā izklausās mīļi, tomēr tam ir savas ēnas puses:

Ir noskaidrots, ka mājas kaķi ASV vien ik gadu nogalina simtiem miljonu sīku dzīvnieku. Pasaulē šis skaits varētu sasniegt miljardus. Lai arī pavisam precīzi aplēst skaitu dzīvnieku, ko ik gadu nogalina kaķi, nav iespējams, tomēr skaidrs ir viens – upuru ir ļoti daudz.

Piemēram, ir noskaidrots, ka tajos nacionālajos parkos, kuros saimnieko kaķi, ir par 50% mazāk putnu nekā tajos parkos, kuros kaķu nav.

Ideālais plēsējs

Nav brīnums, ka kaķis ir radīts, lai medītu. Mājas kaķis ir cēlies no mežonīgā kaķa, kurus pieradināt sāka cilvēku senči, lai tiktu galā ar pelēm. Lai arī pieradināšana norisinājās tūkstošiem gadu, tomēr mājas kaķim joprojām ir instinkti un “ieroči”, lai tas varētu veiksmīgi medīt un nogalināt.

Kaķis spēj būt ārkārtīgi kluss, tam uz ķepām ir mīksti spilventiņi, kas ļauj tam lavīties pilnīgi nedzirdami, turklāt tā kažoks bieži vien ļauj tam kļūt grūti pamanāmam, piemēram, krūmos vai zālē. Kaķiem ir izcila dzirde, ko tie prasmīgi izmanto medībās. Kaķis medī, izsekojot savu upuri un tad pēkšņi un spēcīgi tam uzbrūkot. Asie nagi un zobi izdara pārējo darbu.

Invazīvā suga

Austrāliešu veiktā pētījumā tika noskaidrots, ka kaķi ir labāki mednieki atklātā vidē, kur medījumam nav slēptuves. Atklātā vidē kaķi savu medījumu nogalina 70 procentos gadījumu. Salīdzinoši tīģeriem savu potenciālo medījumu izdodas notvert un nogalināt tikai vienā reizē no divdesmit mēģinājumiem. Savukārt leopardiem izdodas nogalināt medījumu vienā reizē no septiņām.

Par kaķu upuriem var kļūt ne tikai peles vai putni. Kaķi mēdz uzbrukt arī čūskām, ķirzakām un vardēm. Vietās, kur mājo daudzas apdraudētas sugas, kaķi  nopietni ietekmē šo sugu populāciju. Mājas kaķiem vairs nav īpašas vajadzības regulāri doties medībās pēc pārtikas, taču daudzi to tomēr dara instinktu dēļ. Bet ir skaidrs, ka lielākajā daļā gadījumu, kaķi nemaz neapēd savus upurus.

Tieši tāpēc nav grūti iztēloties, cik nopietnu kaitējumu dabai nodara kaķi. Dažās valstīs, piemēram, Jaunzēlandē tas ir novedis līdz pat diskusijai, ka kaķi ir jāiznīcina. Tiesa lielākā problēma neslēpjas mūsu mājas mīluļos, bet gan tajos murrātājos, kuri klaiņo savā vaļā. Tāpēc būtu vairāk jāpievēršas tam, kā ierobežot tieši savvaļas kaķu vairošanos.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu