FKTK: Baltijas vienotajā depozitārijā "Nasdaq CSD SE" pieļauts pārkāpums datu centrā notikušā incidenta dēļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) konstatējusi Baltijas vienotajā depozitārijā "Nasdaq CSD SE" pārkāpumu, jo datu centrā notikušā incidenta dēļ "Nasdaq CSD SE" nav varējis sniegt centrālo vērtspapīru depozitāriju pamatpakalpojumus ilgāk par noteikto divu stundu periodu, informēja FKTK.

"Nasdaq CSD SE" neesot varējis sniegt centrālo vērtspapīru depozitāriju pamatpakalpojumus visās trīs vērtspapīru norēķinu sistēmās Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, kuras uztur "Nasdaq CSD SE".

Balstoties uz "Nasdaq CSD SE" sniegto informāciju, FKTK konstatēja, ka šā gada 18.aprīlī plkst.8.22 notika incidents primārā datu centra telpā Zviedrijā, kurā izvietotas datu apstrādes un glabāšanas iekārtas. Incidenta dēļ "Nasdaq CSD SE" nevarēja sniegt centrālā vērtspapīru depozitārija pamatpakalpojumus līdz plkst.12.51, tādējādi "Nasdaq CSD" neizpildīja pienākumu incidenta gadījumā atjaunot pamatpakalpojumu sniegšanu ne ilgāk kā divu stundu laikā.

Izvērtējot "Nasdaq CSD SE" sniegto informāciju, FKTK ieskatā incidenta radītā faktiskā ietekme uz vērtspapīru norēķinu sistēmām un norēķiniem ir bijusi neliela, jo ir bijis neliels skaits instrukciju, kas netika laicīgi izpildītas incidenta dēļ.

Vienlaikus, vērtējot pārkāpuma nozīmīgumu, FKTK ņēma vērā iespējamo ietekmi, ko šāds incidents varētu radīt uz Latvijas, Igaunijas un Lietuvas finanšu tirgiem, tāpēc ir būtiski nepieļaut līdzīgu pārkāpumu atkārtošanos.

FKTK ir ņēmusi vērā "Nasdaq CSD SE" sniegto informāciju par darbībām, kuras tā veikusi un plāno veikt, novērtējot un pārskatot darbības nepārtrauktības plānus un procedūras, lai nodrošinātu kritisko pakalpojumu nepārtrauktību un to savlaicīgu atjaunošanu incidentu gadījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu