Četru darba dienu nedēļa? Uzņēmums Jaunzēlandē veic izmēģinājumu un gūst panākumus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: picture alliance/moodboard/Scanpix

Kāds uzņēmums Jaunzēlandē izmēģinājuma kārtā uz laiku ieviesis četru darba dienu nedēļu – šis projekts izrādījies tik veiksmīgs, ka kompānija “Perpetual Guardian” vēlas pilnībā pāriet uz īsāku darba nedēļu, vēsta “CNN Money”.

Uzņēmums “Perpetual Guardian” piedāvā testamentu izpildes un īpašumu pārvaldīšanas pakalpojumus.

Šā gada sākumā uzņēmums pieņēma lēmumu uz laiku pāriet uz četru darba dienu nedēļu - saīsinātās darba nedēļas izmēģinājuma periods ilga visu martu un aprīli.

Četru darba dienu nedēļas projektā piedalījās pilnīgi visi “Perpetual Guardian” darbinieki – aptuveni 240 cilvēki.

Projekta īstenošanai uzņēmums bija arī piesaistījis neatkarīgus konsultantus.

Izmēģinājuma periodā visi uzņēmuma darbinieki strādāja četras dienas nedēļā par to saņemot tādu pašu atalgojumu, ko iepriekš viņi saņēma par piecu dienu darba nedēļu.

Pēc eksperimenta noslēgšanās secināts, ka tā laikā pieaugusi darbinieku produktivitāte.

Darbinieki arī pārsvarā norādījuši, ka eksperimenta laikā viņi piedzīvojuši mazāk stresa un izjutuši pozitīvāku darba un privātās dzīves līdzsvaru.

“Sākumā tā [četru darbu dienu nedēļa] bija teorija, kaut kas, ko es vēlējos pārbaudīt, lai radītu labākus apstākļus manai komandai,” norādīja “Perpetual Guardian” vadītājs Endrū Bārnss, uzsverot, ka šī projekta rezultāti pārsnieguši visas cerības.

Pagājušajā gadā veiktajā “Perpetual Guardian” darbinieku aptaujā tika noskaidrots, ka ar darba un privātās dzīves līdzsvaru ir apmierināti 54% uzņēmuma darbinieku.

Savukārt pēc četru darba dienu projekta beigām šo cilvēku īpatsvars bija palielinājies līdz 78%.

Tajā pašā laikā “Perpetual Guardian” darba laikā izjutuši mazāk stresa, kā arī vairāk izjutuši sevi kā vienotas komandas sastāvdaļu.

Šajā projektā kā konsultants piedalījās arī Okelndas Tehniskās universitātes pētnieks Džerods Hārs.

Viņš stāsta, ka ka eksperiments bijis tik veiksmīgs, pateicoties uzņēmuma darbinieku ieguldījumam.

“Viņiem bija dota brīvība mainīt lietu kārtību,” piebilst Hārs.

Eksperts uzsver, ka “Perpetual Guardian” projekts varētu kalpot par piemēru arī citiem uzņēmumiem, kas vēlas mainīt tradicionālo darba organizēšanas modeli.

Viņš norāda, ka eksperimenta gaitā secināts, ka uzņēmuma darbinieki strādājuši produktīvāk, veltījuši mazāk laika sociālajiem tīkliem un citām ar tiešajiem pienākumiem nesaistītām aktivitātēm darba laikā.

Saskaņā ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) datiem, strādājošo produktivitāte ir zemāka nekā citās organizācijas dalībvalstīs.

“Perpetual Guardian” vadītājs Endrū Bārnss jau iesniedzis ierosinājumu uzņēmuma valdei par pilnīgu un pastāvīgu pāriešanu uz četru darba dienu nedēļu.

“[Šādi] Jūs iegūstat motivētus, enerģiskus, stimulētus un lojālus darbiniekus. Es esmu ieguvis apstiprinājumu tam, ka mani darbinieki ir lepni strādāt šajā uzņēmumā, jo uzņēmumam nav vienalga,” norāda Bārnss.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu