VDK izpētes komisija aicina "Atklātības likumu" pieņemt līdz vēlēšanām (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) zinātniskās izpētes komisija vērsusies pie Saeimā pārstāvētajām partijām, aicinot rīkoties, lai vēl šis parlaments pieņemtu "Atklātības likumu", kas paredz publicēt VDK un Komunistiskās partijas nomenklatūras dokumentus, aģentūru LETA informēja komisijas locekle Marta Starostina.

Pievienota 1. un 2. rindkopa

Saeimā konceptuāli ir atbalstīts cits, pašu deputātu virzīts likumprojekts, kas paredz VDK dokumentu publisku pieejamību pētniecībai no 2019.gada 1.maija atbilstoši Arhīva likuma nosacījumiem. Deputāts Aleksandrs Kiršteins (VL-TB/LNNK) ir iesniedzis priekšlikumu vēl brīvākai dokumentu pieejamībai, atsakoties no atsevišķiem Arhīva likuma ierobežojumiem un paredzot VDK dokumentu publiskošanu internetā.

Par Kiršteina priekšlikumu atbildīgā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas darba grupa sāks spriest augusta pēdējā nedēļā, kad klāt varēs būs atbildīgo institūciju pārstāvji, aģentūrai LETA iepriekš skaidroja darba grupas vadītājs, parlamentārietis Ritvars Jansons (VL-TB/LNNK).

Zinātnieki maijā Saeimā iesniedza savus priekšlikumus likumprojekta "Atklātības un totalitārā režīma atkārtošanās novēršanas likums" (Atklātības likums) un Ministru kabineta rīkojuma projekta veidā.

Likumprojektā ir piedāvāta PSRS okupācijas režīma dokumentu digitalizēšanas un publicēšanas, kā arī pētniecības kārtība. Komisija rekomendē VDK dokumentus pakāpeniski digitalizēt un publicēt tiešsaistē ne vēlāk kā līdz 2028.gada 4.maijam, kā arī to darīt noteiktā secībā. Kā pirmās komisija rosina digitalizēt un publicēt Latvijas Komunistiskās partijas nomenklatūras kadru kolekcijas personas lietas.

Komisija norādījusi, ka sagatavoto tiesību aktu projektu mērķis ir, īstenojot Satversmes ievadā nostiprināto totalitārisma nosodījumu, ar atklātības un Latvijas vēstures pētniecības palīdzību novērst totalitāra režīma atkārtošanās iespējamību Latvijas teritorijā un pārvarēt Latvijas Republiku okupējušo varu propagandas un slepenības kultūras sekas.

Kā ziņots, koalīcijas politiķi pauduši pārliecību, ka VDK dokumenti būtu jāpublisko jau šogad, norādot, ka Saeimas atbildīgajai komisijai tagad jāstrādā ar pētnieku sagatavoto atzinumu.

VDK zinātniskās izpētes komisijas komisijas loceklis Ojārs Stepens iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka apmēram 70% no iedzīvotāju priekšstatiem par LPSR VDK kartotēku ir aplami, jo informācija šajās kartotēkās neaprobežojas ar tikai ar kultūras un mākslas darbiniekiem, kā arī tā joprojām ir pieejama šeit pat Latvijā, nevis Krievijā. Tāpat mīts ir, piemēram, tas, ka viss no VDK kartotēkas ir izņemts.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu