Pakistānas vēlēšanās par savu uzvaru paziņo populists Hans

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pakistānas kriketa leģenda Imrans Hans, kas pārtapis par ievērojamāko opozīcijas līderi, ceturtdien paziņojis, ka viņa vadītā partija uzvarējusi trešdien notikušajās parlamenta vēlēšanās.

"Mēs esam bijuši veiksmīgi un esam saņēmuši mandātu," televīzijas tiešraidē demonstrētajā uzrunā paziņoja Hans. "Dievs man devis iespēju nokļūt pie varas, lai īstenotu pirms 22 gadiem iedibināto ideoloģiju."

Savā uzrunā 65 gadus vecais Hans arī uzteica "savstarpēji izdevīgās" attiecības ar ASV un piedāvāja izlīgumu Pakistānas senajam ienaidniekam Indijai, mudinot atrisināt ilgstošo abu valstu konfliktu par Kašmīras reģionu.

Lai gan balsu skaitīšana joprojām turpinās, Hana atbalstītāji jau pirms vairākām stundām devās ielās, lai svinētu savu uzvaru.

Tikmēr citas partijas apgalvo, ka balsu skaitīšanas rezultāti esot viltoti un ka vēlēšanu procesā par labu Hanam esot iejaukusies armija.

Neierasti ilgā balsu skaitīšana un pārsteidzoši lielais pārsvars par labu Hana vadītajai Pakistānas Taisnīguma kustībai (PTI), par ko liecināja sākotnējie rezultāti, tikai vairojuši šaubas par vēlēšanu leģitimitāti.

Laikraksti un televīzijas kanāli jau kopš trešdienas vakara prognozē PTI uzvaru.

Saskaņā ar daļējiem neoficiālajiem balsu skaitīšanas rezultātiem līdz šim PTI izcīnījusi vismaz 100 deputātu vietas Nacionālajā sapulcē.

Vēlēšanu komisija šos datus pagaidām vēl nav apstiprinājusi.

Daži mediji ziņo, ka oficiālie balsu skaitīšanas rezultāti tiks paziņoti ne agrāk kā ceturtdienas vakarā.

PTI galvenais sāncensis vēlēšanās ir bijušā premjerministra Navaza Šarifa pārstāvētā Musulmaņu līga (PML-N), kuras kampaņu vadīja šobrīd apcietinājumā esošā partijas līdera brālis Šahbazs.

Hana kampaņas stūrakmens bija cīņa pret korupciju un solījumi veidot "islāma labklājības valsti".

Taču viņa oponenti apsūdz Hanu "klusā apvērsuma" īstenošanā, paļaujoties uz ietekmīgo armiju, kas ierobežojusi PML-N kampaņu.

Neilgi pirms vēlēšanām Šarifs tika apcietināts apsūdzībās par korupciju, tādējādi neitralizējot Hana galveno sāncensi.

Bažas izsaukuši arī Hana arvien ciešākie sakari ar reliģisko fundamentālistu aprindām, kas varētu vairot islāma ekstrēmistu ietekmi valstī.

Gan PML-N, gan Pakistānas Tautas partija (PPP), kas līdz šim bija galvenais Šarifa oponents, apgalvo, ka daudzos vēlēšanu iecirkņos, sākoties balsu skaitīšanai, to novērotāji tika padzīti.

Saskaņā ar neoficiālajiem rezultātiem, kas iegūti pēc 48% biļetenu saskaitīšanas, PTI ir vadībā 113 no 272 vēlēšanu iecirkņiem.

Pārējās no 342 parlamenta apakšpalātas deputātu vietām ir rezervētas sievietēm un minoritātēm.

PML-N savukārt ir vadībā 64 iecirkņos, bet PPP – 42.

Lai gan Hana partijai, domājams, neizdosies, izcīnīt 137 vietas, kas nepieciešamas vairākuma nodrošināšanai Nacionālajā sapulcē, viņam nebūs grūti atrast koalīcijas partnerus starp mazākajām partijām un neatkarīgajiem deputātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu