LMT: 5G tīkla standartizācijas procesus, iespējams, pabeigs 2021.gadā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jaunā 5G jeb piektās paaudzes ieviešana ir ilgtermiņa process, un 5G standartizācijas procesus plāno pabeigt, iespējams, ap 2021.gadu, stāstīja mobilo sakaru operatora "Latvijas mobilais telefons" (LMT) prezidents Juris Binde.

Viņš atzīmēja, ka 5G standartizācijas process vēl pilnībā nav pabeigts. Starptautiskā telekomunikāciju savienība to plāno pabeigt periodā ap 2019. un 2020., iespējams, arī 2021.gadu. "Tad arī šī tehnoloģija varētu būt pilnībā gatava lietošanai. Vēl jārēķinās, ka paies zināms laiks, lai aparatūras ražotāji būtu gatavi atbilstošās iekārtas piegādāt," norādīja Binde.

LMT prezidents sacīja, ka patlaban kompānija ir uzstādījusi vairāk nekā 100 bāzes stacijas, kuras ir sagatavotas 5G tīklam. Viņš skaidroja, ka tām būs tikai jāinstalē programmatūra un tās varēs jau sākt darboties.

Ņemot vērā, ka 5G tīkla ieviešana ir ilgtermiņa process, lielākā daļa pasaules operatoru 5G ieviešanai gatavojas, aprobējot dažādus pakalpojumus 4G vidē. "Ja mēs analizējam dažādas tehnoloģijas, īpaši tas attiecas uz savienotajām automašīnām, tad tā daļa, kurai ir nepieciešama 5G funkcionalitāte, nav nemaz tik liela. Savienoto automašīnu gadījumā tas ir ļoti liels ātrums, ļoti maza aizture un energoefektivitāte. Tā ir ļoti maza daļa no visa pakalpojuma. 95% var realizēt jau šodien, un to arī lielākā daļa dara," uzsvēra Binde.

Binde teica, ka 5G izvēršana būs ilgāks process. "Tā kā tiek izmantotas augstākas frekvences, attālumam starp bāzes stacijām ir jābūt daudz mazākam. Tādēļ labākais, ko pašlaik varētu darīt dažādas valsts institūcijas, ir ievērojami atvieglot dažādus procesus, kas ir saistīti ar aparatūras uzstādīšanu un izvietošanu," viņš sacīja.

LMT prezidents papildināja, ka patlaban, lai saskaņotu vienas bāzes stacijas izvietošanu, ir jāiziet "Dantes deviņi elles loki". "No brīža, kad ir iecere par bāzes staciju līdz tās reālai uzstādīšanai, labākajā gadījumā var paiet gads, bet reizēm tie ir arī divi un vairāki gadi. Šodienas attīstības tempos tas nav īsti pieņemami," uzsvēra Binde.

Tostarp jautāts, cik bāzes staciju 5G nodrošināšanai ir nepieciešams kopumā, Binde norādīja, ka LMT 4G ir vairāk nekā 1200 bāzes staciju. Tomēr 5G bāzes stacijas nepārklās 100% valsts teritorijas. "Sākotnēji bāzes stacijas tiks uzstādītas ap automaģistrālēm, vietās, kur sniedz augsta līmeņa tehnoloģiskos pakalpojumus, pilsētās. Laukos mēs visdrīzāk iztiksim ar tiem 95%, ko var nodrošināt arī 4G tīkls," skaidroja Binde.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu