Kukainis, kurš iedveš bailes Āfrikas lielākajam zīdītājam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Daudziem ir zināms multfilmās bieži izmantotais ziloņa tēls, kurš nobijies no sīkas peles. Lai arī tā ir tikai popkultūras radīta fikcija, tomēr zinātnieki noskaidrojuši, ka tomēr pastāv viena sīka radība, kura ziloņiem iedveš pamatīgas bailes. Tā ir medus bite.

Kā vēsta “Live Science”, Dienvidāfrikas pētnieki atklāja, ka Āfrikas savannas ziloņi (Loxodonta africana) ārkārtīgi baidās no niknām medus bitēm. Pētnieki cer izmantot šo atklājumu, lai ziloņus turētu pa gabalu no apdzīvotām vietām.

Kad jūtas apdraudētas, bites izdala īpašus feromonus, ko sajūt citas bites un dodas palīgā. Cilvēkiem nav maņas, kas varētu uztvert šo feromonu, tomēr ziloņiem tādas ir, tāpēc tie, sajūtot šo feremonu, izvairās no vietām, kur saimnieko bites.

Lai pārbaudītu šo teoriju, pētnieki vietā, kur parasti pulcējas ziloņi, novietoja zeķi, kurā bija ievietota matrica ar šo feremonu. Rezultātā izdevās novērot, ka 25 no 29 ziloņiem uzmanīgi novēro zeķi no tālienes un tad lēnām atkāpjas. Savukārt, kad pētnieki tajā pašā vietā novietoja zeķi bez šī feromona, ziloņi droši devās ti izpētīt un daži pat centās to apēst, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu