Pakistānas partijas pieprasīs atkārtotas vēlēšanas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

Vairākas Pakistānas partijas piektdien paziņojušas, ka sāks protestus, pieprasot rīkot jaunas parlamenta vēlēšanas, jo trešdien notikušo vēlēšanu rezultāti esot viltoti.

Kā ziņots, saskaņā ar sākotnējiem oficiālajiem balsu skaitīšanas rezultātiem vēlēšanās uzvarējusi kriketa leģendas Imrana Hana vadītā Pakistānas Taisnīguma kustība (PTI), kas izcīnījusi 109 deputātu vietas Nacionālajā sapulcē.

"Mēs dibināsim kustību par atkārtotu vēlēšanu rīkošanu. Būs protesti," paziņoja Visu partiju konferences pārstāvis Maulana Fazalurs Rehmans.

Visu partiju konferencē pārstāvēta arī līdzšinējā valdošā Musulmaņu līga (PML-N), kas vēlēšanās ieguvusi 62 vietas.

Apcietinājumā esošā PML-N līdera Navaza Šarifa brālis Šahbazs, kas vadīja partijas priekšvēlēšanu kampaņu, paziņojis, ka atbalsta protestu kustību, taču viņam vēl jākonsultējas ar partijas biedriem, lai lemtu, vai boikotēt ievēlēto deputātu zvēresta nodošanu.

“Pieļauti visļaunākie pārkāpumi, kādi nav pieredzēti,” atzina Šahbazs Šarifs.

Šīs vēlēšanas nosauktas par visnetīrākajām Pakistānas vēsturē, un tiek apgalvots, ka valstī lielu ietekmi baudošā armija jau mēnešiem pirms balsojuma esot iejaukusies priekšvēlēšanu procesā par labu Hanam.

Arī Eiropas Savienības (ES) novērotāji atzinuši, ka partijām vēlēšanās nav nodrošinātas vienlīdzīgas iespējas.

Hana kampaņas stūrakmens bija cīņa pret korupciju un solījumi veidot "islāma labklājības valsti".

Taču viņa oponenti apsūdz Hanu "klusā apvērsuma" īstenošanā, paļaujoties uz ietekmīgo armiju, kas ierobežojusi PML-N kampaņu.

Neilgi pirms vēlēšanām Navazs Šarifs tika apcietināts apsūdzībās par korupciju, tādējādi neitralizējot Hana galveno sāncensi.

Bažas izsaukuši arī Hana arvien ciešākie sakari ar reliģisko fundamentālistu aprindām, kas varētu vairot islāma ekstrēmistu ietekmi valstī.

Gan PML-N, gan Pakistānas Tautas partija (PPP), kas līdz šim bija galvenais Šarifa oponents, apgalvo, ka daudzos vēlēšanu iecirkņos, sākoties balsu skaitīšanai, to novērotāji tika padzīti.

Lai gan Hana partijai nav izdevies izcīnīt 137 vietas, kas nepieciešamas vairākuma nodrošināšanai Nacionālajā sapulcē, viņam, domājams, nebūs grūti atrast koalīcijas partnerus starp mazākajām partijām un neatkarīgajiem deputātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu