85 gadu vecumā miris rakstnieks Vladimirs Voinovičs

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RFE/RL

Piektdienas vakarā 85 gadu vecumā miris krievu rakstnieks, dramaturgs un dzejnieks Vladimirs Voinovičs. Šo faktu apliecinājuši gan viņa tuvinieki, gan arī žurnālists Viktors Davidovs un rakstnieks Viktors Šenderovičs.

„Pirms divām stundām no sirdslēkmes miris Vladimirs Voinovičs”, - vēsta Viktors Davidovs. „Miris Vladimirs Voinovičs. Es pirms brīža biju izdzēsis šo ierakstu, bet tā diemžēl nav kļūda”, sociālajā tīklā Facebook raksta Viktors Šenderovičs.

Arī Voinoviča dzīvesbiedre Svetlana Koļesņičeko ziņu aģentūrai TASS ir apstiprinājusi rakstnieka nāvi. Viņa apgalvo, ka nāves iemesli nav zināmi, bet bēres, visticamāk, notiks pirmdien.

Rakstnieks, dramaturgs un dzejnieks Voinovičs dzimis 1932.gada 26.septembrī tagadējā Tadžikistānā.

1936.gadā Voinoviča tēvs tika arestēts par "pretpadomju aģitāciju", un no komunistiskā režīma koncentrācijas nometnēm viņš tika atbrīvots tikai 1941.gadā.

Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Voinovičs juniors pats sāka iesaistīties cilvēktiesību aizstāvības kustībā, par ko arī viņu komunistiskais režīms pakļāva vajāšanām.

Vladimira Voinoviča pazīstamāko darbu vidū ir triloģija par kareivja Čonkina piedzīvojumiem, satīriskais romāns «Monumentālā propaganda», romāns-antiutopija «Maskava 2042».

Voinovičs sāka publicēties Padomju Savienībā vēl 60.gados.

1980. gadā - jau pēc tam, kad Rietumos bija publicēta Čonkina triloģijas pirmā daļa un citi darbi, - Maskava piespieda viņu emigrēt.

Atgriezties Krievijā Voinovičš varēja tikai īsi pirms PSRS sabrukuma.

Pēdējo gadu laikā Voinovičš asi kritizējis arī Krievijas pašreizējo režīmu un aicinājis pilsoņus palīdzēt aizturētajiem protesta akciju dalībniekiem.

ttps://www.rferl.org/a/voinovich-85-russia-looking-backward/28667664.html

CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu