Aicina meža īpašniekus informēt VMD par ozolu akūtās kalšanas gadījumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD) joprojām aicina meža īpašniekus būt vērīgiem, un informēt Valsts meža dienestu (VMD), ja tiem ir aizdomas par ar akūto ozolu kalšanu inficētiem ozoliem, teica VAAD Stratēģijas un metodoloģijas departamenta direktors Modris Frikmanis.

"Meža īpašniekus aicinām būt vērīgiem, un informēt Valsts meža dienestu (VMD) aizdomu gadījumā par inficētiem ozoliem," uzsvēra Frikmanis.

Viņš atgādināja, ka līdz šim ozolu akūtā kalšana ir konstatēta trīs vietās Kurzemē - Talsos, Kazdangā un Cīravā. "Šie ir rezultāti pēc pavasara apsekojumu veikšanas, jo šobrīd nepiemērotu klimatisko apstākļu dēļ apsekojumi netiek veikti. Apsekojumu veikšana tiks atsākta rudens pusē," sacīja Frikmanis.

VAAD Stratēģijas un metodoloģijas departamenta direktors teica, ka pašlaik inficētie koki nav iznīcināti, bet ir atstāti tālākai izpētei, lai izprastu slimības attīstības gaitu.

Meža nozares pārstāvji līdz šā gada jūnija sākumam Latvijas teritorijā kopumā veikuši 389 ozolu audžu apsekojumus, kuru rezultātā trīs vietās Kurzemē - Talsos, Kazdangā un Cīravā - konstatēta ozolu akūtā kalšana.

VAAD sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ūdre teica, ka kopumā uz 1.jūniju meža īpašnieki un meža nozares pārstāvji bija aizpildījuši 389 anketas un līdz ar to apsekotas 389 ozolu audzes, 21 kokam konstatējot slimības pazīmes. Noņemti septiņi paraugi, no kuriem trijos laboratoriskās testēšanas rezultātā Lielbritānijas laboratorijā konstatētas ozolu akūto kalšanu izraisošas baktērijas.

Tāpat vēstīts, ka VAAD, VMD un valsts AS "Latvijas valsts meži" (LVM) speciālisti, kā arī Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" zinātnieki un Latvijas Meža īpašnieku biedrības (LMĪB) pārstāvji izstrādājuši turpmākas rīcības plānu akūto ozolu kalšanas slimības izplatības ierobežošanai. Tostarp plānots sagatavot informatīvo materiālu un meža īpašnieku apsekošanas anketu, lai informētu sabiedrību un apzinātu slimības izplatību. Tāpat iecerēts rīkot VAAD speciālistu apmācības paraugu noņemšanai no slimajiem ozoliem un tālākai to testēšanai, kā arī ierīkot izpētes parauglaukumu. Eksperti arī sagatavos rekomendācijas slimības ierobežošanai un apkarošanai.

Pērn decembra sākumā vēstīja, ka Latvijā pirmo reizi ir konstatēta akūto ozolu kalšanu izraisoša baktērija. Toreiz VAAD pēc no VMD saņemtas informācijas par kalstošiem ozoliem Talsu pauguraines dabas parka teritorijā noņēma paraugus, kuros Latvijā pirmo reizi konstatēja bīstamu ozolu slimību - akūto ozolu kalšanu, kuras ierosinātājs ir zinātnei pilnīgi jaunas baktērijas.

Saskaņā ar VAAD sniegto informāciju, akūto ozolu kalšanu galvenokārt ierosina divas baktērijas "Gibbsiella quercinecans" un "Brenneria goodwinii".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu