Zimbabves opozīcijas līderis paziņo, ka izvirzījies vadībā pirmdien notikušajās vēlēšanās

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Zimbabves opozīcijas līderis Nelsons Čamiza otrdien paziņojis, ka izvirzījies vadībā pirmdien notikušajās prezidenta un parlamenta vēlēšanās, kur nodoto balsu skaitīšana vēl turpinās.

Čamisa paziņoja, ka viņa vadītā Demokrātisko pārmaiņu kustība ieguvusi rezultātus no 10 000 vēlēšanu iecirkņu, kur viņiem veicies ļoti labi.

"Mēs esam gatavi veidot jauno valdību," tviterī pavēstīja 40 gadus vecais Čamisa, kura galvenais konkurents uz prezidenta amatu vēlēšanās bija pašreizējais valsts galva 75 gadus vecais Emersons Mnangagva, kurš pārstāv valdošo partiju ZANU-PF.

Varas krīzi Zimbabvē izraisīja prezidenta Roberta Mugabes lēmums 2017.gada 6.novembrī atcelt Mnangagvu no valsts pirmā viceprezidenta amata. Astoņas dienas pēc tam varu valstī pārņēma armija, kas centās panākt, lai Mugabe atkāpjas. Zimbabves Augstākā tiesa pēcāk atzina par likumīgu armijas rīcību.

Mugabes ērā vēlēšanas aizēnoja apsūdzības korupcijā, iebiedēšana un vardarbība.

Amatpersonas, kas pārraudzīja pirmdien notikušās vēlēšanas, norādīja, ka daudzos vēlēšanu iecirkņos veidojušās rindas. Aplēsts, ka vēlētāju aktivitāte stundu pirms iecirkņu slēgšanas sasniegusi 75%.

Šīs bija pirmās vēlēšanas kopš autoritārā līdera Mugabes atstādināšanas no amata, un pirmās vēlēšanas pēc daudzu gadu pārtraukuma, kurās piedalījās novērotāji no Eiropas Savienības (ES).

Vēlēšanu oficiālie rezultāti gaidāmi 4.augustā.

Ja neviens no prezidenta amata kandidātiem nebūs ieguvis vismaz 50% balsu, 8.spetembrī tiks rīkota prezidenta vēlēšanu otrā kārta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu