"Balta" šogad atlīdzībās par uguns postījumiem izmaksājusi gandrīz miljonu eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Apdrošināšanas sabiedrība "Balta" šogad atlīdzībās par uguns postījumiem izmaksājusi vairāk nekā 900 000 eiro, informēja apdrošinātāja pārstāvji.

Šogad kādā privātīpašumā elektroinstalāciju bojājumu dēļ izcēlies ugunsgrēks nopostījis mājokli - guļbūves ēku, radot klientam zaudējumus vairāk nekā 400 000 eiro apmērā.

Saskaņā ar ""Baltas" datiem, tā ir viena no ievērojamākajām pēdējos gados izmaksātajām atlīdzībām par šāda veida negadījumiem.

Apdrošināšanas kompānijas pieredzē teju pusē jeb 45% gadījumu ugunsgrēka cēlonis īpašumos ir dažādi elektroinstalāciju bojājumi. Ugunsnelaimēs bieži vainojams arī slikts dūmvadu tehniskais stāvoklis vai arī pašu īpašnieku neuzmanīga rīcība.

"Baltas" Fizisko personu īpašuma produkta vadītāja Līva Bogdanova piebilda, ka elektroinstalāciju defektu iemesli mēdz būt dažādi, piemēram, neatbilstoša elektroinstalāciju izbūve, zibensizlādes, kā arī neuzmanīga apiešanās ar elektroietaisēm.

Viņa atzina, ka nereti pie vainas ugunsnelaimēs ir arī pašu īpašnieku vieglprātība, izmantojot pašrocīgi izgatavotas un normatīviem neatbilstošas elektroietaises, nekvalitatīvus instalāciju savienojumus. Šādos gadījumos, neievērojot elementārus drošības jautājumus, tiek ne tikai nodarīti postījumi mājoklim, bet ikdienišķās situācijās paaugstinās risks gūt dažādas elektrotraumas.

Šī problēma īpaši aktuāla kļūst vasaras sezonā, kad iedzīvotāji aktīvāk nodarbojas ar remontdarbiem savās privātmājās un vasarnīcās, izmantojot urbjus, zāģus, pļaujmašīnas un citas ierīces, kas tiek darbinātas ar elektrisko strāvu.

"Ikdienā, izdzirdot vārdus "darba drošība", cilvēki tos galvenokārt asociē ar lieliem būvobjektiem, piemirstot vai neaizdomājoties, ka, veicot arī nelielus remontdarbus savā īpašumā, drošības prasību ievērošanai ir tikpat būtiska nozīme. Tai jāpievērš uzmanība, gan remontējot māju, gan pļaujot zālāju, gan darbojoties ar sadzīves elektroniku," uzsvēra Bogdanova.

Izskatot atlīdzību pieteikumus, kas saistīti ar strāvas trieciena izraisītām traumām jeb elektrotraumām, "Balta" saskārusies ar situācijām, kad tās gūtas, ja pirms urbšanas darbu veikšanas netiek pārbaudīti sienās vai griestos iestrādāto elektrības vadu atrašanās vietas. Tāpat nopietni apdegumi radušies cilvēkiem, kuri remontdarbu laikā izmantojuši pārslogotas kontaktligzdas un nepiemērotus pagarinātājus vai mēģinājuši darbināt bojātas elektroierīces.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu