EK piekritusi secinājumiem par "Gazprom" iespējamo ietekmi uz "Conexus"

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Eiropas Komisija (EK) piekritusi Sadzīves pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) secinājumiem, ka Krievijas uzņēmuma "Gazprom" līdzdalība AS "Latvijas gāze" un vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatorā AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") var radīt ietekmi uz "Conexus" darbību, informē SPRK.

SPRK ir saņēmusi EK atzinumu par lēmuma projektu attiecībā uz "Conexus" seritificēšanu.

EK piekrītot secinājumiem, ka "Gazprom" līdzdalība "Latvijas gāzē" un "Conexus" var radīt ietekmi uz "Conexus" darbību. Arī cita akcionāra, finanšu investora "Marguerite" līdzdalība abos energoapgādes komersantos rada interešu konfliktu.

Regulatoram gala lēmums par "Conexus" atbilstību sertificēšanas prasībām jāpieņem divu mēnešu laikā.

Kā atgādina SPRK, tā savā lēmuma projektā konstatēja, ka pastāv risks, ka dabasgāzes tirgotāja "Latvijas gāzes" akcionāram "Gazprom", kas vienlaicīgi ir arī "Conexus" akcionārs, ir iespēja tieši vai netieši kontrolēt "Conexus". Vienlaikus "Gazprom" joprojām ir saglabājis būtisku ietekmi Latvijas dabasgāzes tirgū un tas joprojām ir "Latvijas gāzes" akcionārs. Līdz ar to "Gazprom" līdzdalība abos komersantos var radīt ietekmi uz “Conexus" darbību.

Tāpat SPRK iepriekš konstatēja, ka "Conexus" akcionārs "Marguerite Gas I" caur vienu mātes uzņēmumu - "Marguerite Holdings" - ir saistīts ar "Latvijas gāze" akcionāru "Marguerite Gas II". Regulatora ieskatā šāda akcionāru līdzdalība abos energoapgādes komersantos rada interešu konfliktu. Tāpēc SPRK padome, vērtējot "Conexus" atbilstību sertificēšanas prasībām, secināja, ka komersants tām atbilst tikai daļēji.

EK norāda, ka saskaņā ar Gāzes direktīvas prasībām[1], "Gazprom" var saglabāt dalību pārvades sistēmu operatoros, ja šāda dalība nerada "nekādas tiesības"[2], proti, tā ir pasīva dalība, neesot kontrolpaketes turētājam, bez balsstiesībām vai tiesībām iecelt valdes locekļus.

Tāpat EK piekrīt SPRK nostājai, ka "Conexus" statūtos minētajiem ierobežojumiem attiecībā uz akcionāru apņemšanos neīstenot balsstiesības vai iecelt valdes locekļus nav juridiska spēka, tie uzskatāmi par brīvprātīgiem. Savukārt brīvprātīga apņemšanās nav pietiekama, lai izpildītu Gāzes direktīvas prasības. Līdz ar to EK piekrīt Regulatora secinājumam, ka "Gazprom" dalību "Conexus" nevar uzskatīt par saderīgu ar Gāzes direktīvas prasībām.

EK arī atbalstījis SPRK secinājumu, ka "Marguerite Gas I" gadījumā finanšu institūcijas statuss nav piemērojams, jo nodrošina aktīvu dalību abos energoapgādes komersantos - "Conexus" un dabasgāzes piegādātājā "Latvijas gāze", kas darbojas vienā ģeogrāfiskajā teritorijā. Līdz ar to "Marguerite" dalība nav saderīga ar Gāzes direktīvas 9. panta prasībām.

Kā uzsver SPRK, regulatora pienākums, pieņemot galīgo lēmumu par "Conexus" sertificēšanu, ir pilnībā ņemt vērā EK sniegto atzinumu. Regulatoram gala lēmums par "Conexus" atbilstību sertificēšanas prasībām ir jāpieņem divu mēnešu laikā no EK atzinuma saņemšanas, t.i. līdz septembra beigām. Lai atbilstu sertificēšanas prasībām, "Conexus" ir pienākums novērst interešu konfliktu, ko rada "Marguerite Gas I" un "Marguerite Gas II’ vienlaicīga dalība gan "Conexus", gan AS "Latvijas gāze" un nodrošināt, ka "Gazprom" nav iespējas īstenot tiešu vai netiešu kontroli pār "Conexus".

Kā ziņots, SPRK, vērtējot "Conexus" atbilstību sertificēšanas prasībām, maijā secināja, ka uzņēmums tām atbilst tikai daļēji. SPRK sagatavoja lēmuma projektu, kas tika nosūtīts saskaņošanai EK.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka atbilstoši Enerģētikas likumam "Conexus" 10.janvārī šogad SPRK iesniedza pieteikumu tā sertificēšanai un atbilstībai likuma prasībām. Kā aģentūrai LETA iepriekš atzina SPRK padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis, Krievijas dabasgāzes koncerna "Gazprom" palikšana "Conexus" akcionāru vidū varētu būt šķērslis pozitīvam sertificēšanas lēmumam. Tiesa, SPRK ir jāizvērtē visi apstākļi un kritēriji kopumā.

Atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām līdz pagājušā gada beigām "Conexus" bija jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar ''Latvijas gāzes'' īpašniekiem nesaistītas personas. Šī prasība neatteicas uz finanšu investoru "Marguerite Fund". Tādējādi līdz 2017.gada beigām "Conexus" akcijas bija jāpārdod tādiem akcionāriem kā "Gazprom", "Itera Latvija" un "Uniper Ruhrgas International GmbH" ("Uniper").

"Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne iepriekš skaidroja - lai sasniegtu īpašumtiesību nodalīšanas mērķa izpildi, "Conexus", neatkarīgi no akcionāru sastāva, ir spējīgs nodrošināt to, ka pārvades sistēmas operators lēmumus pieņem neatkarīgi, nodrošinot caurskatāmību un nediskriminējošu attieksmi uz pārvades sistēmas lietotājiem un tirgus dalībniekiem.

Iesniegtās dokumentācijas sagatavošanā "Conexus" ņēmis vērā Eiropas Komisijas skaidrojumus par īpašumtiesību nodalīšanu un kontroles īstenošanu pārvades sistēmas operatora neatkarības prasību izpratnē.

Pērn 15.decembrī tika panākta vienošanās ar "Uniper" par tai piederošā 18,31% "Conexus Baltic Grid" akciju iegādi, bet 27.decembrī noslēgts līgums par SIA "Itera Latvija" piederošo akciju iegādi. Tās iegādājās valstij piederošais uzņēmums "Augstsprieguma tīkls". Savukārt par "Gazprom" akciju pārdošanu informācija patlaban vēl nav saņemta.

Līdz ar to "Gazprom" pieder 34,1% "Conexus Baltic Grid" akciju, kamēr 29,06% pieder "Marguerite Gas", 34,36% - "Augstsprieguma tīklam", bet 2,48% pārējiem akcionāriem.

"Augstspriegumu tīkls" par "Conexus" akciju iegādi pērn samaksājis 57,394 miljonus eiro.

Pagājušā gada nogalē ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) mediju pārstāvjiem stāstīja, ka gadījumā, ja tie "Conexus" akcionāri, kuriem ir jāpārdod savas daļas, tās nepārdos, tie pēc 1.janvāra ir zaudējuši balsstiesības šajā uzņēmumā.

AS "Conexus Baltic Grid" dibināta 2016.gada 22.decembrī, reorganizācijas rezultātā no "Latvijas gāzes" nodalot pārvades un glabāšanas darbības virzienus. "Conexus" ir vienotais dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators Latvijā, kurš pārvalda Inčukalna pazemes gāzes krātuvi un maģistrālo dabasgāzes pārvades sistēmu, kas tieši savieno Latvijas dabasgāzes tirgu ar Lietuvu, Igauniju un Krievijas Ziemeļrietumu reģionu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu