Indijā par bērnu izvarošanu tiks piespriests nāvessods (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Indijas parlamenta apakšpalāta pirmdien apstiprināja likumu par nāvessodu apsūdzētajiem, kas tiks atzīti par vainīgiem par 12 gadiem jaunāku bērnu izvarošanā, ziņo Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Likumdošanas izmaiņas tika apstiprinātas pēc Indijas sieviešu un bērnu lietu ministres Manekas Gandi ierosinājuma.

Ministre paudusi viedokli, ka augstākais soda mērs varētu samazināt pret bērniem vērsto seksuālo noziegumu skaitu.

Saskaņā ar oficiālajiem datiem 2012.gadā Indijas policija saņēmusi informāciju par 8541 bērna izvarošanas gadījumu, savukārt 2016.gadā šis skaitlis palielinājies līdz 19 765.

2013.gadā, pēc gadījuma, kad Indijas galvaspilsētā Deli tika izvarota un nogalināta studente, Indijā tika apstiprināts likums, kas nosaka nāvessodu apsūdzētajiem, ja izvarošanas sekas bijusi upura nāve.

Neskatoties uz pēdējo gadu laikā pastiprinātajiem sodiem par izvarošanu, nāvessods par to valstī joprojām tiek piespriests ļoti reti.

Pēdējo reizi nāvessods kādam notiesātajam izpildīts 2015.gadā.

Vairākas aktīvistu grupas arī apšaubījušas pieņēmumu, ka nāvessoda noteikšana par bērnu izvarošanu reāli samazinās šādu noziegumu skaitu.

Problēma ir tā, ka tiesas bargus sodus par šādiem noziegumiem piespriež kūtri.

Tajā pašā laikā gadījumos, ja apsūdzētā notiesāšanai trūkst pierādījumu, viņš vispār netiek notiesāts, jo nav iespējas piespriest mazāk bargu sodu.

Problēmas arī rada apstāklis, ka policija ļoti bieži cenšas panākt “kompromisu”, mēģinot ar pierunāšanas vai draudu palīdzību pārliecināt upurus atsaukt savu iesniegumu, jo tāpat esot maza iespējamība, ka attiecīgā lieta varētu beigties ar notiesājošu spriedumu.

Aktīvisti arī norāda, ka visā valstī izplatīta parādība ir tā, ka policijā par izvarošanām ziņo tikai daļa upuru.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu