Vai ASV sāksies lejuplādējamo “spoku ieroču” ēra? (11)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Sākot ar 1.augustu, ASV varēs legāli ievietot internetā ar 3D printeriem izgatavojamu šaujamieroču plānus un tos lejuplādēt. Tādējādi noslēgusies gadiem ilgušā ieroču aktīvistu un ASV valdības tiesvedība šajā jautājumā. Lejuplādējamo ieroču nonākšana legālā apritē satrauc daudzus - šādiem ieročiem nav sērijas numuru, kā rezultātā tie ir “neizsekojami”, un tāpēc nodēvēti par “spoku ieročiem”, vēsta ASV raidorganizācija CNN.

2013.gadā ASV iedzīvotājs Kodijs Vilsons ievietoja internetā digitālo plānu ar 3D printeri izgatavojamai pistolei, kuru viņš nodēvēja par “Atbrīvotāju” (“The Liberator”).

Viena šāviena pistole tika izgatavota no ABS plastmasas – tādas pašas, no kuras tiek izgatavoti “Lego” klucīši –, un šādu ieroci var izgatavot ikviens, kam attiecīgais plāns un pieeja 3D printerim.

Vienīgās metāla detaļas pistolē ir belznis un metāla gabals, kas pistoles korpusā iekļauts, lai panāktu atbilstību ASV likumiem, kas nosaka, ka šaujamieročiem jābūt atrodamiem ar metāla detektoru.

Virtuālo plānu “The Liberator” izgatavošanai ar 3D printeri Vilsons bija izvietojis paša dibinātas bezpeļņas organizācijas “Defense Distributed” tīmekļa vietnē.

Neilgi pēc šo plānu publicēšanas, ASV Valsts Departaments lika “Defense Distributed” šos plānus no savas tīmekļa vietnes izņemt, šādu prasību pamatojot ar to, ka tas pārkāpj Starptautiskos ieroču aprites noteikumus, kas regulē aizsardzības materiālu, pakalpojumu un tehnisko datu eksportu.

Valdības prasībā uzsvērts, ka šos plānus var izmantot personas valstīs, kurām ASV ieročus nepārdod.

“Defense Distributed” valdības prasībām piekāpās. Vilsons gan norādīja, ka šie plāni jau tikuši lejuplādēti neskaitāmas reizes, un pat pēc to izņemšanas no “Defense Distributed” tīmekļa vietnes to kopijas turpināja cirkulēt internetā.

2015.gadā Vilsons iesūdzēja ASV valdību tiesā.

Šā gada jūnija beigās tiesvedība starp Vilsonu un valdību noslēdzās ar izlīgumu, kas ļauj Vilsonam un “Defense Distributed” publicēt jebkādus ar 3D printeriem izgatavojamus šaujamieroču plānus, failus un zīmējumus. Tāpat vienošanās paredz, ka uz šiem plāniem vairs neattiecas aizsardzības materiālu eksporta ierobežojumi.

Ar 3D printeriem izgatavojami šaujamieroči kā jau nodēvēti par spoku ieročiem, jo tiem nav sērijas numuru, kā rezultātā šie ieroči ir neizsekojami.

“Defense Distributed” tīmekļa vietnē būs pieejami gan “The Liberator”, gan citu ieroču un to detaļu izgatavošanai nepieciešamie digitālie plāni.

Vietnes lietotāji arī paši varēs augšuplādēt savus plānus ieroču, to detaļu un aksesuāru izgatavošanai.

Vilsons gan uzsver, ka digitālie plāni uzskatāmi par labu resursu ieroču izgatavotājiem, tomēr šādu priekšmetu izgatavošanai nepieciešamie 3D printeri joprojām ir ļoti dārgi.

Ieroču aktīvisti uzsver, ka iespēja izgatavot valdības neuzraudzītus un neizsekojamus šaujamieročus, padarīs ieroču aizliegšanu gandrīz neiespējamu.

Savukārt aktīvisti, kas iestājas par šaujamieroču aprites ierobežošanu norāda, ka izprintējamu ieroču eksistence ļaus ieročiem vieglāk piekļūt teroristiem un cilvēkiem, kas ir atzīti pārāk bīstamiem, lai ieročus iegūtu legālā ceļā.

Tas, ka to izgatavošanai nepieciešami dārgi 3D printeri, nav pārāk liels šķērslis, jo tos izmantos arī labi finansētas teroristu organizācijas un noziedzīgie grupējumi.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu