Igaunijas parlamenta Juridiskā komisija: Stingrāk jācīnās pret naudas atmazgāšanu

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Igaunijas parlamenta Juridiskā komisija, kas otrdien ārkārtas sēdē apsprieda jautājumu par liela mēroga naudas atmazgāšanu Dānijas bankas "Danske Bank" Igaunijas filiālē, paziņoja, ka nepieciešams padarīt stingrākus tiesiskos aktus, kuru nolūks ir cīnīties pret naudas atmazgāšanu.

Komisja uzskata, ka parlamentam ir nopietni jāpievēršas šim jautājumam, un komisija palīdzēs sagatavot nepieciešamos likuma grozījumus, vēsta Igaunijas parlamenta preses dienests.

"Līdz 12.septembrim Juridiskā komisija gaida visu parlamenta frakciju viedokļus par to, vai ir nepieciešams izveidot Rīgikogu izmeklēšanas komisiju naudas atmazgāšanas jautājumā vai arī izveidot attiecīgu darba grupu pie Juridiskās komisijas," sacījis Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Jānuss Karilaids.

Viņš teicis, ka, pēc komisijas domām, nepieciešams grozīt tiesību normas tā, lai gadījumos, kad tiek atklāti aizdomīgi darījumi, naudas izcelsmes likumību būtu jāpierāda tās īpašniekam vai darījuma īstenotājam, nevis valstij būtu jāpierāda, ka naudas izcelsme ir nelikumīga.

Sēdē piedalījās tieslietu ministrs Urmass Reinsalu, valsts prokurore (ģenerālprokurore) Lavli Perlinga, Finanšu uzraudzības dienesta vadītājs Kilvars Keslers, kā arī Finanšu, Iekšlietu un Tieslietu ministriju amatpersonas.

Ziņu aģentūra "Bloomberg" jūlija sākumā vēstīja, ka "Danske Bank" Igaunijas filiāle varētu būt izmantota, lai atmazgātu līdz septiņiem miljardiem eiro, kas ir vairāk nekā divkārt salīdzinājumā ar sākotnēji uzskatīto apjomu un tādējādi ir viens no lielākajiem naudas atmazgāšanas gadījumiem Eiropā.

Dānijas finanšu uzraudzības iestāde pagājušajā gadā veica izmeklēšanu, lai noskaidrotu, vai "Danske Bank" ievēro noteikumus par transakciju uzraudzību nolūkā atklāt naudas atmazgāšanu. Uzraudzības iestāde konstatēja, ka "Danske Bank" filiāle Igaunijā nav laikus veikusi pasākumus naudas atmazgāšanas riska samazināšanai, un izteica "Danske Bank" par to aizrādījumu.

Septembrī "Danske Bank" paplašināja izmeklēšanu par savas Igaunijas filiāles klientiem un to transakcijām no 2007. līdz 2015.gadam.

Igaunijas un starptautiskie mediji ziņojuši, ka no 2012. līdz 2014.gadam veiktas transakcijas no Igaunijas bankām uz Azerbaidžānas uzņēmumiem aptuveni 2,9 miljardu ASV dolāru apmērā, un pastāv iespēja, ka šajā laika posmā varētu būt īstenota naudas atmazgāšana un kukuļdošanas starpniecība. Nauda tērēta luksusa precēm, kā arī kukuļiem Eiropas politiķiem, kas Eiropas Savienībā lobējuši Azerbaidžānas intereses un bloķējuši rezolūcijas, kurās nosodīti cilvēktiesību pārkāpumi Azerbaidžānā.

Savukārt Parīzes Augstā tiesa oktobrī sāka izmeklēšanu saistībā ar aizdomām, ka caur "Danske Bank" Igaunijas filiāli no 2008. līdz 2011.gadam notikusi naudas atmazgāšana. Dānijas laikraksts "Berlingske" ziņoja, ka šī izmeklēšana ir saistīta ar tā dēvēto Sergeja Magņitska lietu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu