Latvijas skolēni no starptautiskās fizikas olimpiādes atved trīs medaļas un atzinību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas skolēni starptautiskajā fizikas olimpiādē, kas jūlijā notika Portugālē, Lisabonā, izcīnījuši trīs bronzas medaļas un vienu atzinību, pastāstīja Latvijas Universitātē.

Bronzas godalgas olimpiādē izcīnījuši Jānis Hūns no Āgenskalna Valsts ģimnāzijas, Vilhelms Cinis un Ingvars Vitenburgs no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas, savukārt Mārtiņš Klevs no Aizkraukles novada vidusskolas ieguvis atzinību. Latviju olimpiādē pārstāvēja arī Olivers Prānis no Rīgas Valsts 1.ģimnāzijas.

Latvijas vidusskolēnu izlase sacentās 87 pasaules valstu konkurencē, kopumā tajā piedaloties 396 skolēniem.

Olimpiāde norisinājās divās daļās, un katrā no tām skolēni intensīvi strādāja piecas stundas bez pārtraukuma. Eksperimentālajā daļā tika pētīta elastīgo materiālu tecēšana un iegūtas papīra tranzistoru raksturlīknes, savukārt teorijas uzdevumi bija veltīti gravitācijas viļņiem, neitrīno daļiņām un dzīvo augu fizikālajiem modeļiem.

Pirms došanās uz Portugāli komanda nedēļu pavadīja treniņnometnē Rīgā kopā ar ASV un Austrālijas izlasēm, veicot eksperimentus, risinot uzdevumus un kopā pavadot brīvo laiku.

Jaunos fizikas talantus gatavošanās procesā un olimpiādes norises laikā apmācīja un atbalstīja divi mentori - Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes (LU FMOF) asociētais profesors Vjačeslavs Kaščejevs un LU FMOF docents Ģirts Barinovs. No Latvijas kā novērotāja olimpiādē piedalījās arī Latvijas Fizikas skolotāju asociācijas viceprezidente Inese Dudareva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu