Tramps: Sarunas ar Irānu var notikt "pavisam drīz"

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien izteica pieņēmumu, ka ASV sarunas ar Irānu varētu notikt "pavisam drīz", lai gan Irānas līderi nav atsaukušies uz Trampa pirmdien pausto gatavību šādām sarunām.

Man ir sajūta, ka viņi runās ar mums pavisam drīz," Tramps sacīja mītiņā Floridas štata Tampas pilsētā.

"Varbūt tomēr nē, un arī tas būtu labi," viņš piebilda.

Tramps arī izmantoja iespēju, lai vēlreiz kritizētu kā "šausmīgu un vienpusīgu" 2015.gadā Irānas un pasaules lielvaru noslēgto kodolvienošanos, no kuras ASV maijā izstājās.

"Tas ir šausmu šovs," sacīja Tramps.

ASV plāno 6.augustā sākt atjaunot sankcijas pret Irānu pilnā apmērā. Šis lēmums jau ir veicinājis valūtas krīzi Irānā, kur riāla vērtība sešos mēnešos ir sarukusi par divām trešdaļām.

Vairāki Irānas politiķi ir paziņojuši, ka nav iespējams iedomāties sarunas ar Vašingtonu pēc tās izstāšanās no kodolvienošanās.

"Ar [Trampa] Irānai adresētajiem nicīgajiem paziņojumiem ideja par sarunām ir neiedomājama. Tas būtu pazemojums," sacīja Irānas parlamenta vicespīkers Ali Motahari.

"Amerika nav uzticības cienīga. Kā tai var uzticēties pēc tās augstprātīgās un vienpusējās izstāšanās no kodolvienošanās?" paziņoja iekšlietu ministrs Abdolreza Rahmani Fazli.

Irānas prezidenta Hasana Ruhani padomnieks Hamids Abutalebi otrdien izvirzīja nosacījumus iespējamām sarunām ar Trampu.

Trampam vispirms būtu jāanulē ASV izstāšanās no Irānas kodolvienošanās un jāaptur jaunu sankciju piemērošana Irānai, tviterī paziņoja Abutalebi.

"Atpakaļ pie kodolvienošanās un izbeigt naidīgas runas un izrādīt cieņu pret Irānas tautu," norādīja Abutalebi, piebilstot, ka tādējādi varētu rast izeju no pašreizējās dilemmas.

Tramps pirmdien paziņoja, ka ir gatavs tikties ar Irānas vadību, arī ar prezidentu Ruhani, jebkurā laikā un bez priekšnosacījumu izvirzīšanas.

Ar šiem spriedumiem Tramps nāca klajā tikai dažas dienas pēc asās vārdu apmaiņas Vašingtonas un Teherānas starpā saistībā ar ASV lēmumu izstāties no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās.

ASV grasās noteikt Irānai jaunas sankcijas, kā arī panākt, ka citas valstis nepērk Irānas naftu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu