Šīs vasaras meža ugunsgrēku bilance - teju 3000 izdegušu hektāru, miljonos mērāmi zaudējumi (1)

Lauma Lazdiņa
, Ziņu redaktors
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Šī vasara Latvijai atnesusi ne vien neierasti lielu svelmi, bet arī vairākus postošus meža ugunsgrēkus. Valsts meža dienesta (VMD) Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks, Zigmunds Jaunķiķis, sarunā ar portālu TVNET atklāj meža ugunsgrēku nodarītos postījumus un brīdina: pat viens pavirši nodzēsts sērkociņš var izraisīt milzu nelaimi. 

Saskaņā ar VMD datiem, kopš gada sākuma Latvijā meža ugunsgrēki skāruši teju 3000 hektāru. Patlaban Latvijā aktīvi lielāko meža un purvu ugunsgrēku dzēšanas darbi norisinās trijās vietās: Valdgalē, Ramatā un Salas novadā.

Purva ugunsgrēks Ramatā -video no Re:TV 

Jaunķikis informēja, ka šo triju lielāko ugunsgrēku skartā platība tiek precizēta, taču pagaidām aprēķināts, ka tie ir aptuveni 1700 hektāru - 1400 hektāru Valdgalē, 220 hektāru Ramatā un 30 hektāru Salas novadā. Citu, mazāku šīs vasaras meža ugunsgrēku laikā izdegusī platība kopumā sasniedz 1040 hektārus. 

Taču nedz pēc ugunsgrēku skartās platības, nedz ugunsgrēku skaita šī vasara vēl nepārspēj 2006. gadu, kad visu 12 mēnešu griezumā tika reģistrēti 1929 meža ugunsgrēki ar kopējo izdegušo platību 3790 hektāru apmērā.

Jaunķiķis atzina, ka VMD rīcībā vēl nav informācijas, cik hektāru meža ugunsgrēki nopostījuši valsts mežos un cik - privātajos. 

Tāpat vēl nav aprēķināti Valdgales, Ramatas un Salas novada ugunsgrēku radītie zaudējumi, taču Jaunķiķis informēja, ka Ādažu poligona ugunsgrēka nodarītais zaudējums jaunaudzēm vien ir mērāms 1.3 miljonu eiro apmērā.

VMD Meža un vides aizsardzības daļas vadītāja vietnieks atgādina - ikvienam cilvēkam, kurš atrodas mežā, ir jāpievērš īpaša uzmanība savām darbībām, lai neizraisītu meža ugunsgrēku. Viens pavirši nodzēsts sērkociņš vai izsmēķis var izraisīt plašu un postošu nelaimi. 

Jau vēstīts, ka 17.jūlijā Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma izsaukumu uz Talsu novada Valdgales pagastu, kurā plosījās kūdras ugunsgrēks. Ugunsgrēka dzēšanas darbos tika iesaistīti ne vien Nacionālie bruņotie spēki (NBS), bet arī tika lūgta ārvalstu palīdzība. Lai gan kopš ugunsgrēka izcelšanās ir apritējušas teju divas nedēļas, notikuma vietā joprojām notiek gruzdēšana. 

31. jūlija vakarā tika saņemts izsaukums uz Ramatas pagastu, kur bija izcēlies purva ugunsgrēks. Jaunķiķis aģentūrai LETA stāstīja, ka šai ugunsgrēka vietai piekļūt ir ārkārtīgi grūti, un tādēļ tika nolemts censties ugunsgrēku ierobežot no augšas - ugunsgrēku dzēšanā piedalās Nacionālo bruņoto spēku helikopters, tāpat liesmu dzēšanā tika piesaistīts arī Lietuvas gaisa spēku helikopters. Šobrīd Ramatas pagasta purva ugunsgrēka platība sasniegusi 220 hektāru.

Vēl viens purva ugunsgrēks 2. augustā izcēlās Salas novadā - VMD aplēsis, ka Gargrodes purvā plosās ugunsgrēks 20-30 hektāru platībā. Uz vietas strādā gan VMD darbinieki, gan VUGD, gan zemessargi. Pagaidām šī ugunsgrēka dzēšanā helikopteri palīgā nav nākuši, bet liesmas tiek dzēstas ar operatīvo dienestu rīcībā esošo tehniku.

VUGD atgādina: ja mežu ugunsgrēks izcēlies ugunskura kurināšanas rezultātā, uzreiz jāmēģina to nodzēst, sitot liesmas ar zariem, segu vai kādu citu pieejamu priekšmetu. Uguns jādzēš slīpiem sitieniem izdegušā laukuma virzienā. Ja uguni nodzēst nav iespējams, nekavējoties jābrīdina pārējos un jādodas prom no ugunsgrēka vietas uz ceļu, meža stigu, lauku vai ūdenskrātuves krastu.

VUGD uzsver, ka jāvirzās perpendikulāri uguns izplatīšanās virzienam. Ja aiziet no uguns nav iespējams, jāiegremdējas ūdenī vai jāapsedzas ar samitrinātām drēbēm. Taču, ja cilvēks atrodas meža laukumiņā, jānoliecas tuvāk zemei, jo gaiss pie zemes ir mazāk sadūmots.

Izejot laukā no ugunsgrēka vietas, jāziņo par to, zvanot uz tālruni 112.

Ugunsgrēku dzēšanu būtiski ietekmē laikapstākļi. Turpmākajās dienās temperatūra Latvijā svārstīsies no +24 grādiem līdz +29 grādiem, vietām gaidāms pērkona negaiss un stiprs lietus, kas var būtiski palīdzēt mežu ugunsgrēku dzēšanā. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu