"ISSP 2018" dalībnieki ierosmi darbiem smeļas Kuldīgas novada muzeja krājumā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Dzelstiņa

Šonedēļ Kuldīgas novada muzeja krājumā savas ierosmes darbiem smeļas Starptautiskās Fotogrāfijas vasaras skolas (ISSP) dalībnieki, lai trīs dienu laikā realizētu savu ideju, kuru plašākam lokam prezentēs jau nedēļas nogalē, informē Zane Dzelstiņa, Kuldīgas novada muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste.

Kā stāsta meistarklases "Archive Feaver" (latv. "Arhīva drudzis") kuratore Liza Bernarde (Lisa Barnard), ierosmi idejai par krājuma materiāla izmantošanu fotogrāfiju tapšanā smēlusies no franču filozofu Ž. Deridā un M. Fuko idejām, kuri savos darbos apskatījuši jautājumus par cilvēka tieksmi arhivēt un arhīva nozīmi vēsturiskās un mūsdienu telpas veidošanā.

Nedēļas laikā darbnīcas dalībnieki ir iepazinušies gan ar teorētisko materiālu par arhivēšanu, gan apmeklējuši Kuldīgas novada muzeju, kur izstādē "Kuldīga un novads 100 gados" guvuši ieskatu valsts un novada vēsturē un pirmās ierosmes saviem darbiem.

Par projektu iecerēm, pētot muzeja krājuma materiālu, stāsta paši vasaras skolas dalībnieki: "Mani interesē barikāžu laiks, meklēju muzeja krājumā simbolus, kurus varu izmantot, aktualizējot šo tēmu, piemēram, ieročus, kā motīvu savam darbam esmu izvēlējies līnijas", stāsta Kristofers Goldi (Cristopher Ghioldi) no Itālijas. Tonijs Ruso (Toni Russo) no Šveices savu projekta ieceri saista ar cilvēku emocionālo pasauli, viņu interesē, kā emocijas attēlotas vēsturiskajās fotogrāfijās un tvert tās mūsdienu pilsētas vidē. Savu projektu Tonijs nosaucis "Vientuļo siržu klubs" ("The lonely hearts club"). Jūlija Kriviča (Ukraina/Polija) interesējas par 20. gs. 40. gadiem. Pētot tā laika vēsturisko materiālu, viņu interesē gan fotogrāfijas, kurās redzami Otrā pasaules kara karavīri, gan kartes, kas attēlo ģeopolitisko situāciju Eiropā. Jūlija savā darbā cenšas aktualizēt arī tā laika propagandas jautājumus. Par savu projektu "Kuldīgas futbola vēsture starp fikciju un realitāti" ("Kuldiga’s football history between fiction and reality") stāsta Nikolā Moritu (Nicola Morittu) no Itālijas: "Šobrīd radu sērkociņu fabrikas "Vulkāns" komandas futbolista dzīves stāstu, izmantojot dažādus krājuma materiālus. Akcentēju arī tā laika sabiedrību un vidi, kurā viņš varētu būt dzīvojis, tāpēc man interesē 60. gadu laikraksti." Meistarklases "Archive Feaver" (latv. "Arhīva drudzis") dalībnieki interesējas arī par latviešu tradīcijām, piemēram, Līgo svētku un Dziesmu un deju svētku simboliku. Elifa Kahveci (Elif Khveci) no Turcijas savās fotogrāfijās ir iecerējusi radīt stāstu par ziedu un koku maģisko nozīmi latviešu rituālos un svētku tradīcijās.

Sestdien, 4. augustā, plkst. 19.30 interesenti ir aicināti uz Starptautiskās Fotogrāfijas vasaras skolas (ISSP) dalībnieku darbu izstādes atklāšanu Kuldīgas Mākslas namā.

Plkst. 22.00 dalībnieku noslēguma darbu projekcijas būs apskatāmas uz brīvdabas kinoteātra "Goldingen Knight Cinema" ekrāna.

ISSP 2018 programma. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu