"Apple" kļūst par pirmo privāto uzņēmumu, kura vērtība sasniedz triljonu dolāru (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Leta/Reuters

ASV tehnoloģiju gigants "Apple" ceturtdien kļuvis par pasaulē pirmo privāto uzņēmumu, kura vērtība sasniegusi triljonu dolāru, vēsta BBC.

"Apple" vērtība šo slieksni sasniegusi pēc tam, kad uzņēmuma akciju vērtība šajā pēcpusdienā Ņujorkā pārsniedza 207 ASV dolārus.

Akciju kurss pieaudzis par 9% kopš otrdienas, kad kļuva zināms, ka rezultāti trim mēnešiem līdz jūnijam bijuši labāki, nekā tas ticis prognozēts.

"Apple" vērtības kāpumā apsteidzis vairākus citus globālos gigantus, piemēram, "Amazon", "Microsoft" un "Facebook". 

"Apple" pirmsākumi meklējami tās līdzdibinātāja Stīva Džobsa garāžā 1976.gadā, un sākotnēji uzņēmums iekaroja atpazīstamību ar saviem "Mac" datoriem, līdz 2007.gadā tirdzniecībā nonāca pirmais "iPhone", paverot ceļu arī dažādu mobilā telefona aplikāciju tirdzniecībai. Pēc Džobsa nāves 2011.gadā uzņēmuma vadību pārņēma Tims Kuks. 

Kā norāda BBC, 2006.gadā kompānijas pārdošanas apjomi bija mazāki nekā 20 miljardi ASV dolāru, bet peļņa - gandrīz 2 miljardi ASV dolāru. Pērn uzņēmuma pārdošanas apjomi sasniedza 229 miljardus, bet peļņa - 48,4 miljardus ASV dolāru. 

Uzņēmuma veiksmes pamatā ir divi faktori, analizē BBC. Pirmkārt, "Apple" pārdod mazāk, bet dārgākus "iPhone", tādējādi  par vienu telefonu nopelnot vairāk. Otrkārt, "Apple" ir diversificējis savus ieņēmumu avotus, un nozīmīgu peļņas daļu veido ieņēmumi par aplikācijām, mūzikas straumēšanu un datu uzglabāšanu. 

Kopš 1980.gada, kad "Apple" pirmo reizi tika reģistrēts, tā akciju skaits pieaudzis par vairāk nekā 50 000%.

BBC arī atzīmē, ka ir vēl pāris uzņēmumi, kas vēsturiski bijuši pat vērtīgāki. Piemēram, uzņēmuma "PetroChina" vērtība 2007.gadā uz laiku sasniedza 1,1 triljona dolāru vērtību, taču lielākā daļa tā akciju piederēja Ķīnas valdībai. Tagad tā vērtība ir apmēram 220 miljardi dolāru. 

Ja ņem vērā inflāciju, tad iepriekš vairāki ASV uzņēmumi ir bijuši pat vairāk vērti nekā "Apple" šodien, piemēram, "General Electric" un "Microsoft", atzīmē medijs.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu