Polijas tiesa aptur pretrunīgo prasību par tiesnešu pensionēšanos

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Leta/Reuters

Polijas Augstākā tiesa ceturtdien paziņoja, ka aptur strīdus izraisījušo jaunā likuma prasību, kas paredz 65 gadu vecumu sasniegušu tiesnešu priekšlaicīgu piespiedu pensionēšanos. Tā arī ir vērsusies Eiropas Savienības (ES) Tiesā ar lūgumu izvērtēt šo jautājumu.

Likumu par tiesnešu pensionēšanos ieviesa valdošā partija "Likums un taisnīgums" kā daļu no pretrunīgus vērtējumus izsaukušās tiesu sistēmas reformas, kas nonākusi Varšavas un ES strīda centrā.

Polijas konservatīvā valdība uzstāj, ka reformas nepieciešamas, lai cīnītos ar korupciju un pārveidotu tiesu sistēmu, kas joprojām nav atbrīvojusies no komunistiskā režīma mantojuma.

Polijas prezidenta birojs uz apturēšanu reaģēja nekavējoties, norādot, ka tai "nav tiesiska pamata, nedz ietekmes uz prezidentu vai citām institūcijām".

"Augstākajai tiesai ir šaubas, un tā šīs šaubas ir darījusi zināmas ārējai neatkarīgai institūcijai, kas ir izveidota atbilstoši ES līgumiem šādu šaubu kliedēšanai," sacīja tiesas pārstāvis sakariem ar presi Mihals Laskovskis.

To, ka šī jautājuma izskatīšana varētu tikt nodota ES Tiesai, iepriekš bija pieļāvis Polijas ārlietu ministrs Jaceks Čaputovičs.

"Mums ir tiesības reformēt tiesu sistēmu," šonedēļ sacīja ministrs. "Reforma atbilst pašreizējiem ES standartiem."

Šomēnes Polijā stājās spēkā likums par Augstākās tiesas reformām, kas pazeminājis tiesnešu pensionēšanās vecumu no 70 līdz 65 gadiem.

Reformu kritiķi pauž, ka valdība šādi cenšoties atbrīvoties no oponentiem tieslietu sistēmā. Atbilstoši ES vadības viedoklim Polija pārkāpj ES līguma saistības attiecībā uz ES Pamattiesību hartu.

Kā atgādināja Čaputovičs, Polija savas tiesības ES Tiesā ir aizstāvējusi jau iepriekš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu