VI: Bāriņtiesām un bērnunamiem ir jāmaina attieksme pret bērniem ar psihoneiroloģiskām problēmām (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Bāriņtiesām un bērnunamiem ir jāmaina attieksme pret bērniem ar psihoneiroloģiskām problēmām, tā intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" norādīja Veselības inspekcijas (VI) vadītāja Indra Dreika.

Pēc Dreikas paustā, psihoneiroloģiskās slimnīcas ir šā gada prioritārais inspekcijas kontroļu objekts. Septembrī VI ziņos par secināto.

Vienlaikus viņa jau tagad varot teikt, ka ir nepieciešama būtiska attieksmes maiņa no bērnunamu vadības un to uzturētājsektora - sociālās jomas. "Arī tur mēs redzam diezgan daudz attieksmes maiņas nepieciešamības, jo neviens nezina, ko darīt ar bērnu, kam ir uzvedības problēmas. Un attiecīgi vieglākais ceļš ir aizvest uz psihiatrisko slimnīcu," viņa pauda.

Tāpat Dreika uzskata, ka citādāk, vairāk, koncentrētāk un labāk varētu strādāt bērnu tiesību aizsardzības institūcijas. Arī bāriņtiesu attieksme varētu būt citādāka, viņa uzsvēra.

"Tā kā tas ir komplekss jautājums, kur rokās būtu jāsadodas sociālajam un veselības sektoram, kā arī pašvaldībām," viņa teica.

Tāpat Dreika uzsvēra, ka Latvijā ir vajadzīga psihiatriskās aprūpes piramīda, kas balstās uz ambulatoro aprūpi. Patlaban lielāks slogs tiek likts uz stacionāro aprūpi, kas ir dārgāka un daudz traumatiskāka, īpaši bērniem, viņa norādīja.

VI arī uzskata, ka ir steidzami jādomā par bērnu psihiatru piesaisti, kuru nav pietiekami, turklāt arī lielākā daļa esošo izvēlas strādāt privātajā sektorā. Dreikas ieskatā, šajā jomā ir steidzami jāmaina tarifi valsts sistēmā, kā arī jāsamazina stacionāro gultu skaits, vairāk līdzekļu novirzot ambulatorajam sektoram. Tāpat jādomā, kā piesaistīt privātajā sektorā strādājošos psihiatrus valsts sektoram. Un arī pašvaldībām būtu jādomā, kā stiprināt savu psihiatru, psihologu resursu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu