Nedēļa pasaules fokusā: printējamie ieroči, Gruzijas legālā «zālīte»

Toms Rātfelders
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Šajā nedēļā ASV internetā gatavojās izplatīt printējamus 3D ieroču plānus un konservatīvajā Gruzijā tika legalizēta Marihuāna. Tikmēr prezidents Bašars Al Asads turpināja virzīties pretī uzvarai Sīrijā un Balkānos spriedelēja par Maķedonijas nosaukuma nomaiņu. Portāls TVNET apkopojis svarīgākos nedēļas notikumus uz starptautiskās politikas skatuves, par kuriem jāzina!

ASV un ES

Šajā nedēļā uzmanības lokā Amerikas Savienotajās Valstīs nonāca diskusijas par atļauju legāli internetā ievietot ar 3D printeriem izgatavojamu šaujamieroču plānus un tos lejupielādēt. Lai gan bija paredzēts, ka to varēs izdarīt no 1. augusta visā ASV, tomēr deviņu štatu varas iestādes pret to protestēja un vērsās augstākajā tiesā. Tāpat vairāki no šiem štatiem Trampa lēmumu bloķēja.

Foto: AP/Scanpix

Kāpēc tas ir svarīgi?

3D printeru šaujamieroču plānu izplatīšana internetā var atstāt būtisku ietekmi uz drošības situāciju gan ASV, gan visā pārējā pasaulē. Ņemot vērā plašās iespējas globāli izplatīt tīmeklī esošo informāciju, pastāv iespēja, ka ieroču plāni varētu nokļūt noziedzinieku vai teroristu rokās. Jāpiemin, ka plastmasa no kuras tiek izgatavoti 3D ieroči ir salīdzinoši viegli iegūstama un to izgatavošana neprasa lielu piepūli, kā arī lielas tehniskas zināšanas. Tāpat šādiem ieročiem nav reģistrācijas numura, kas padara tos praktiski neizsekojamus. Tuvākajos mēnešos būs interesanti pavērot vai pasaulē sāksies jauns laikmets ieroču ražošanā un vai valstis šos ieročus spēs kontrolēt.

Postpadomju telpa

31. jūlijā Gruzijas konstitucionālā tiesa pieņēma lēmumu par marihuānas legalizēšanu. To jau ilgstoši bija pieprasījuši valsts liberālās partijas «Griči» pārstāvji. Tika arī atcelti sodi par šīs vielas lietošanu.

Foto: REUTERS/Scanpix

Kāpēc tas ir svarīgi?

Gruzijā ilgstoši ir valdījuši ļoti stingri narkotiku apkarošanas likumi. Sods par marihuānas glabāšanu mazos apjomos (1g) bija 1000$ vai gads cietumā. Par glabāšanu lielos apjomos (4kg vai vairāk) varēja piešķirt pat līdz desmit gadiem cietumā un līdz 1.000.000$ naudas sodu. Tomēr neskatoties uz šo situāciju, Gruzija turpināja saskarties ar narkotiku pārvadāšanas un lietošanas problēmu, kura Kaukāza reģionā ir diezgan izplatīta. Tiesas lēmums ir saistīts ar vēlēšanos efektīvāk kontrolēt narkotiku tirgošanu un atņemt noziedziniekiem iespēju pelnīt ar tās nelegālo tirdzniecību. Tāpat tiesas drosme šādu lēmumu pieņemt, norāda arī uz izmaiņām Gruzijas sabiedrībā un konservatīvo uzskatu atkāpšanos.

Tuvie Austrumi

1. augustā Sīrijas prezidents Bašars Al Asads saviem karavīriem paziņoja, ka uzvara Sīrijas pilsoņu karā ir tuvu. Armijas ierindniekiem un zemākajiem virsniekiem adresētajā vēstulē Asads savus karavīrus slavēja par viņu drosmi, izturību un spēju stāties pretī nemiernieku draudiem, uzsverot, ka ir palicis pavisam nedaudz, lai varētu karam pielikt punktu.

Foto: REUTERS/Scanpix

Kāpēc tas ir svarīgi?

Atšķirībā no citiem Asada izteikumiem, šis ir pamatots. Kopš Krievijas intervences Sīrijā 2015. gadā, diktators ir atkarojis lielāko daļu valsts teritorijas (tai skaitā visas lielākās pilsētas). Nopietnu pretestību valdībai var izrādīt tikai Sīrijas ziemeļos esošie Sīrijas Demokrātiskie spēki (SDF), kurus atbalsta ASV. Tomēr arī šis kurdu dominētais grupējums ir uzsācis centienus veidot dialogu ar Asadu un vēlas panākt vienošanos, kura garantētu vietu nākotnes Sīrijā. Ir paredzams, ka nākamais Asada mērķis būs Sīrijas ziemeļrietumos esošā Idlibas provincē. Tās krišana nozīmētu pēdējo nemiernieku (un dažādu teroristisku grupējumu) bastiona zaudēšanu Sīrijā.

Balkāni

30. jūlijā Maķedonijas parlaments nolēma, ka referendums par valsts nosaukuma maiņu uz «Ziemeļmaķedonijas Republika» norisināsies 30. septembrī. Parlamenta balsojumu par referenduma rīkošanu boikotēja Maķedonijas konservatīvā partija, kura kategoriski iestājas pret šāda pasākuma norisi. Referenduma dalībniekiem tiks uzdots jautājums - Vai jūs esat par dalību Eiropas Savienībā un NATO, pieņemot vienošanos starp Maķedonijas Republiku un Grieķijas Republiku? Lai gan referendums būs konsultatīvs, taču tautas griba tiks akceptēta kā galīgais lēmums.

Foto: REUTERS/Scanpix

Kāpēc tas ir svarīgi?

Ilgstošais konflikts par Maķedonijas nosaukumu starp Maķedoniju un Grieķiju ir galvenais šķērslis, kurš traucē Maķedonijas virzīšanos ES un NATO virzienā. 17. jūnijā tika panākta vienošanās starp abām valstīm, kura paredz Maķedonijas oficiālā nosaukuma nomainīšanu uz «Ziemeļmaķedonijas Republika». Tomēr, lai vienošanās stātos spēkā, abām valstīm to ir nepieciešams ratificēt. Maķedonijas gadījumā ir jārīko arī tautas nobalsošana. Grieķija jau paziņojusi, ka vienošanās izpildes gadījumā tā ir gatava beigt bloķēt Maķedonijas iestāšanos NATO un ES.

Āfrika

30. jūlijā Zimbabvē norisinājās prezidenta un parlamenta vēlēšanās, kuras bija pirmās kopš autoritārā līdera Roberta Mugabes gāšanas. Vēlēšanās uzvarēja Mugabes partija ZANU-PF, izcīnot vismaz 110 vietas parlamentā. Opozīcijā esošā Demokrātiskā pārmaiņu kustība izcīnija 41 vietu. Parlamentā pavisam ir 210 vietas. Vēlēšanu rezultāti jau ir tikuši apstrīdēti un Zimbabves ielās ir izcēlušies plaši protesti, kuri ir pārauguši vardarbībā. Vēlēšanās piedalījās arī ES novērotāji, kuri drīzumā nāks klajā ar saviem secinājumiem.

Foto: SIPA/ScanPix

Kāpēc tas ir svarīgi?

Bijušais diktators Roberts Mugabe vadīja Zimbabvi 37 gadus līdz viņa gāšanai 2017. gada 21. novembrī. Valstī notiekošās vēlēšanas ir Zimbabves iespēja nokratīt autoritārisma mantojumu un parādīt pasaulei spēju funkcionēt demokrātiski. Tomēr tā vien izskatās, ka Mugabes gāšana nav līdz galam izravējusi režīma saknes no Zimbabves politiskās sistēmas. Diktatoram vēl arvien ir plašs atbalstītāju loks, kuri nevēlas redzēt izmaiņas. Tuvākie mēneši rādīs vai Zimbabve turpinās ceļu uz pilsoņu karu, vai arī starptautiskajai sabiedrībai izdosies atrast ilgtermiņa risinājumu starp Mugabes atbalstītājiem un politisko opozīciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu