CVK varētu lūgt drošības iestādēm informāciju par Ždanoku

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) plāno 8.augustā lemt par iespēju lūgt drošības iestādēm informāciju par Saeimas vēlēšanām pieteikto kandidāti Tatjanu Ždanoku (LKS), pavēstīja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Šo jautājumu paredzēts skatīt sēdē, kurā tiks lemts par kopš pēdējās CVK sanāksmes iesniegto partiju sarakstu reģistrēšanu.

Sanāksme notiks plkst.11 CVK telpās, Smilšu ielā 4.

Kā ziņots, vērtējot politisko spēku sarakstus Saeimas vēlēšanām, Centrālā vēlēšanu komisija varētu lūgt papildus atzinumus drošības iestādēm, lai izvērtētu, vai kāda kandidāta rīcība joprojām, arī 2018.gadā, apdraud Latvijas valsti un tās demokrātisko iekārtu.

Lai arī Satversmes tiesa (ST) savā jūnijā pasludinātājā lēmumā neatcēla aizliegumu kandidēt Saeimas vēlēšanās personām, kuras pēc 1991.gada 13.janvāra darbojušās noteiktās padomju organizācijās, tā arī uzsvēra, ka likumā ir ietverts mehānisms, kas ļauj katru gadījumu izvērtēt individuāli un pārliecināties par to, vai uz personu ir attiecināms apstrīdētajā normā ietvertais aizliegums kandidēt parlamenta vēlēšanās. Pārbaudot pieteikto kandidātu, CVK jāpārliecinās ne tikai par to, vai ar tiesas spriedumu ir konstatēta personas aktīva darbība apstrīdētajā normā minētajās organizācijās, bet arī par to, vai persona ar savu rīcību vēl joprojām apdraud Latvijas valsts neatkarību un demokrātiskas tiesiskas valsts principus, atzīmēja ST.

Satversmes tiesā lieta tika ierosināta pēc Ždanokas sūdzības par Saeimas vēlēšanu likumā noteiktajiem vēlēšanu tiesību ierobežojumiem padomju komunistu aktīvistiem. Ždanoka pēc 1991.gada 13.janvāra ir darbojusies kompartijā, tāpēc vēlēšanu likums viņai liedz piedalīties Saeimas vēlēšanās.

Jau vēstīts, ka Latvijas Krievu savienība kā saraksta līderi Saeimas vēlēšanām Vidzemē pieteikusi Ždanoku.

13.Saeimas vēlēšanas notiks oktobra pirmajā sestdienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu