Otra spēcīgākā komanda Eiropā. Bez sūda brāļiem (2)

U-18 basketbola izlase
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Latvijas junioru basketbola valstsvienība vēlreiz trekniem burtiem ierakstīja valsts vārdu Eiropas basketbola kartē, svētdienas vakarā pašu mājās organizētajā Eiropas čempionātā izcīnot sudraba godalgas, pie šāda panākuma tiekot pirmo reizi turnīra vēsturē. Aug talantīgi puiši ar perspektīvu nākotnē. Izcīnīta ceļazīme uz U-19 Pasaules kausa izcīņas finālturnīru un savus spēkus nākamajā vasarā varēs pārbaudīt vēl plašākā mērogā. 

«Arēnā Rīga» klātesot 7000 skatītāju Latvijas U-18 basketbolisti finālmačā ar 90:99 piekāpās Serbijas vienaudžiem, kuri spēlē par zelta godalgām izteikti centās izmantot savas priekšrocības garajā galā. Tas izdevās. Marko Pecarskis un Filips Petrusevs kopā guva 63 punktus un savāca 21 atlēkušo bumbu. Abi tika iekļauti turnīra simboliskajā izlasē. 

«Patiesībā esam priecīgi, tomēr ir grūti priecāties pēc zaudējuma, kas ir nedaudz neloģiski,» sacīja viens no Latvijas izlases līderiem Artūrs Kurucs. «Bet iekšēji esam ļoti priecīgi, jo izcīnīt otro vietu Eiropā ir kaut kas vienreizējs. Piekrītu, ka šajā spēlē pietrūka auguma centimetri un fiziski dotumi, ko centāmies kompensēt ar pārkāpumiem, lai viņi izpildītu daudz soda metienus, taču šī stratēģija nenostrādāja.»

Nākamajā vasarā Latvijas komanda piedalīsies U-19 pasaules čempionātā, uz kura rīkošanu pieteikušās Krievija un Taivāna. Neoficiāli izskanējis, ka turnīru rīkot apņēmusies arī Grieķija, kuras izlase gan sacensībām nekvalificējās. 

U-19 pasaules čempionātā Latvija piedalīsies trešo reizi. 

«Tā ir liela motivācija kārtīgi turpināt strādāt sezonas garumā un mentāli būt gataviem. Uzskatu, ka mēs visi turpināsim progresēt un gan jau arī izaugsim centimetros kā pārējās komandas,» pastāstīja Kurucs, kurš čempionātā vidēji guva 14,4 punktus, izcīnīja 5,7 atlēkušās bumbas un veica 4,3 rezultatīvas piespēles partneriem. 

Artūrs Kurucs
Artūrs Kurucs Foto: Sintija Zandersone / LETA

Līdzjutēju sirdis Latvijas izlase iekaroja ar savu milzīgo pašatdevi, cīņassparu. Viens no turnīra spilgtākajiem spēlētājiem bija saspēles vadītājs Artūrs Žagars, kurš bija komandas līderis un bieži laukumā ar saviem pretspēlētājiem darīja, ko gribēja. Viņu iekļāva turnīra simboliskajā izlasē un šim puisim priekšā ir gaiša nākotne. 

«No šī turnīra visvairāk paliks atmiņā viss treniņu process, kā tam gājām cauri jau pirms čempionāta. Tāpat arī spēle pret Turciju, pēc kuras mēs kļuvām mentāli trīsreiz stiprāki,» pēc noslēdzošā mačā sarunā ar žurnālistiem sacīja Latvijas valstsvienības kapteinis. «Labāk spēlēju, ja uz mani ir uzlikta atbildība. Domāju, ka ar to diezgan labi tieku galā. Cenšos būt tāds līderis, kurš padara pārējos labākus, nevis tikai savu statistiku mēģina dabūt uz augšu. Arī mediju uzmanība netraucē. Mans piemērs ir Kristaps Porziņģis. Viņa brālis Jānis Porziņģis ar mani strādā un māca, kā runāt ar žurnālistiem.»

Žagars ar vidēji spēlē gūtiem 18,9 punktiem kļuva par piekto rezultatīvāko spēlētāju turnīrā. Vidēji mačā veica 6,3 rezultatīvas piespēles, šajā rādītājā esot otrajā vietā.

Arī uz nākamo sezonu talantīgajam saspēles vadītājam ir spēkā līgums ar Spānijas augstākās līgas (ACB) klubu Badalonas «Divina Seguros Joventut». Uz Spāniju viņš dosies nākamajā nedēļā. 

Artūrs Žagars
Artūrs Žagars Foto: Sintija Zandersone/LETA

Vēl pirms Eiropas čempionāta Žagars intervijā TVNET sacīja, ka U-18 izlasei ir perspektīva iekļūt Top 5 komandu vidū. 

«Vienīgā saruna par mērķiem turnīrā mums bija pirmajā treniņā,» atklāja galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis. «Mēs pateicām, ka šīs komandas mērķis ir izcīnīt medaļas un par to vairs nerunājām. Pēc tam mēģinājām maksimāli koncentrēties uz uzdevumiem katru dienu. Kad man tika uzticēts vadīt šo komandu, par ko es biju pārsteigts, es ļoti nopietni piegāju tam, kā atlasīt treneru kolektīvu. Tāpat notika arī ar spēlētāju atlasi.

Veidojām lomas, lai katram spēlētājam būtu pilnīgi skaidra loma komandā un mums kā treneriem būtu pilnīgi skaidrs, kā mēs konkrēto spēlētāju izmantosim. Tas atnesa ļoti labu iekšējo balansu. Komandā nebija sūda brāļu... Tādi nebija. Komandā viens otru dzina uz priekšu.»

Latvijas sudraba puiši: Artūrs Žagars (Badalonas «Divina Seguros Joventut», Spānija), Ojārs Bērziņš («Valmiera»/ORDO), Artūrs Kurucs (Vitorijas «Baskonia-2», Spānija), Valters Vēveris («Valmiera Glass»/ViA), Kristaps Ķilps («Ventspils Augstskola»), Dāvids Vīksne («Valmiera»/ORDO), Adrians Šnipke («Latvijas Universitāte»), Oskars Hlebovickis («VEF skola»), Anrijs Miška («Valmiera»/ORDO), Armands Berķis («Betsafe»/«Liepāja»), Mārcis Šteinbergs («Ogre»), Edvards Mežulis («Latvijas Universitāte»).

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu