Rinkēvičs: Bariņš "noderīgo idiotu" pēc vēlēšanām Latviju var novest starptautiskā izolācijā (45)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Bariņš "noderīgo idiotu" pēc vēlēšanām Latviju var novest starptautiskā izolācijā, brīdina Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Sabiedrības kārdinājums “beidzot tikt galā ar neliešiem un zagļiem”, neredzot, ka lozungu aizsegā tiek bīdītas savtīgas intereses, radīs lielisku augsni mūsu valsts pamatu erozijai - šādas pārdomas pirmdien sociālajā tīmeklī "Facebook" publicējis ministrs.

"Latvija ir daļa no Eiropas un pasaules - to spilgti apliecina gan populistu kustība, gan centieni ietekmet mūsu vēlēšanas no ārpuses. Ir tikai vairākas būtiskas nianses. Atšķirībā no daudzām Eiropas valstīm Latvijas demokrātija vēl ir ļoti jauna, tās institūtiem būs grūti tikt galā ar mēģinājumiem sagraut mediju brīvību, tiesu neatkarību un pilsoniskās brīvības. Līdz ar to lielas daļas sabiedrības kārdinājums “beidzot tikt galā ar neliešiem un zagļiem”, neredzot, ka lozungu aizsegā tiek bīdītas savtīgas intereses, radīs lielisku augsni mūsu valsts pamatu erozijai," uzskata Rinkēvičs. 

"Ģeopolitiski, es pat nezinu, vai tas ir naivums vai muļķība, bet es ticu, ka ir daudzi "uzņēmēji", kas tiešām naivi tic, ka, "nekasoties ar Krieviju", viņu bizness uzlabosies, jo Krievijas lēmumiem tranzīta vai ekonomikas jomā jau sen ir stratēģisks raksturs," atgādina ministrs. 

Visticamāk, ka iespējamā "Saskaņas" un populistu valdība, neizstājoties no NATO un ES, soli pa solim, prasot mīkstināt to vai citu pozīciju šo organizāciju iekšienē, novedīs Latviju izolācijā gan Baltijas, gan Ziemeļvalstu, gan līdzīgi domājošo Eiropas valstu vidū.

"Paskatoties kartē, varam iedomāties, ko nozīmē melnais caurums šajā reģionā no jebkura aspekta raugoties. Tālākie scenāriji lai paliek lasītāja ziņā. 

Pats smieklīgākais, ka bariņš šo noderīgu idiotu, kas šo situāciju radītu, pie kārotā cepuma netiktu, jo neba viņi vajadzīgi Kremlim kā nopietns biznesa partneris," atzīmē Rinkēvičs,

"Es neesmu naivs un zinu, ka ar šo nepārliecināšu īstenticīgos KPVLV sekotājus - būs tikai jauna ķengu straume. Es zinu, ka būs pārmetumi par nepareizu komunikāciju, jo par garu un sarežģītu. Bet es zinu arī to, ka to vidū, kas skarbi un nikni kritizē varu, ir Latvijas patrioti. Pirms 100 gadiem tādi paši cilvēki gāja strēlniekos un dibināja un cīnījās par valsti. Vienkārši paņirgt par viņu izvēli nedara godu arī tiem, kas sevi uzskata par intelektuāliem un gudriem," rezumē ministrs, aicinot aizdomāties par viņa teikto. 

"Esmu arī pārliecināts, ka beigu beigās vēlētāji izdarīs saprātīgu izvēli un mēs turpināsim veidot savu demokrātisko un eiropeisko valsti," cer Rinkēvičs.

Viss nav slikti!

Ministrs savā "Facebook" ierakstā apkopojis tēmas, kas, viņaprāt, Latvijā norit veiksmīgi, kā arī apkopojis klupšanas akmeņus un vēlmes, ar kurām vēl daudz jāstrādā.

Viņš uzsver, ka situācija valstī nav tik slikta, kādu to priekšvēlēšanu laikā mēģina mālēt atsevišķi deputātu kandidāti, taču "esmu optimists un saku, ka var būt sliktāk," raksta Rinkēvičs.

"Viss nav slikti!" sarakstā ministrs uzsver, ka Latvijas ekonomika aug, tāpat kā vidējā un minimālā alga, pensijas un pabalsti. Bezdarbs samazinās jau vairākus gadus un faktiski veidojas pamatīgs darba roku trūkums. Lai arī lēni, izglītībā tomēr notiek nepieciešamās reformas, tostarp skolu pāreja uz apmācību valsts valodā.

Nodokļu sistēma tiek modernizēta, tajā parādījies progresivitātes elements. Vienlaikus tiek palielināts veselības budžets, un šobrīd lielākais izaicinājums ir tā saprātīga izmantošana. 

"Nav tik slikti" svaru kausos Rinkēvičs liek arī faktu, ka valsts savai aizsardzībai atvēl 2% no IKP. "Baltijā, sargājot mūsu drošību, atrodas sabiedroto spēki, esam nostiprinājuši austrumu robežu un iekšlietu sistēmu." Kā nozīmīgu panākumu viņš uzsver, ka Latvija vairs nav pilnībā atkarīga tikai no Krievijas gāzes un elektrības, un tas stiprina mūsu neatkarību un veicina konkurenci.

"Lai gan skarbā veidā, tomēr tīrām un reformējam savu finanšu sektoru. Visbeidzot esam kļuvuši par OECD dalībvalsti, izmantojot labākos pieejamos padomu mūsu valsts attīstībai," atgādina Rinkēvičs. 

Viss nav labi!

Par spīti izaugsmei, Latvijai vēl tāls ceļš ejams, lai sasniegtu labklājības virsotnes. "Diemžēl algas joprojām ir mazas un nevienlīdzība milzīga," atzīst ministrs. Vidējās algas celšana un nabadzības izskaušana ir viens no mērķiem, uz ko ir jāvirzās, un tas arī ir labākais reemigrācijas un darba roku trūkuma novēršanas plāns.

Pēc ministra domām, ir jāveic nepopulārs solis un partijas pilnībā jāfinansē no valsts budžeta, aizliedzot ziedojumus, pretējā gadījumā turpināsies centieni ietekmēt politiķu lēmumus. Līdzīgi ir ar sabiedriskajiem medijiem - tiem ir jāsaņem tikai valsts finansējums un tiem jāaiziet no reklāmas tirgus, pauž Rinkēvičs.

"OIK sāga ir jābeidz ātri un tiesiski korekti, lai nebūtu vēl kādas daudzmiljonu tiesvedības, es esmu par saprātīgu zaļas enerģētikas politiku, taču ne OIK izpildījumā. Interesanti gan, ka visskaļāk par zagļu ķeršanu šobrīd brēc... nu, jūs jau zināt paši," piebilst ministrs. Tieši tas pats attiecoties uz tiesu sistēmas un maksātnespējas administratoru biznesu.

"Arī kopdzīves likums palīdzētu sakārtot daudzu dzīves, nebūt nemazinot tikumības un šķīstības procentu sabiedrībā," piebilst Rinkēvičs.

"Tā vietā, lai žonglētu ar dažu ierēdņu skaita samazināšanu vai nemitīgi runātu par ministriju apvienošanu, kas neko pēc būtības nerisina, tikai skaisti izskatās uz papīra, laiks reāli pabeigt pašvaldību reformu. Manuprāt, pirmskara Latvijas apriņķu skaits ir optimāls modelis vietējās varas organizācijā," uzskata ministrs.

"Un, protams, veselība un izglītība, valsts konkurētspējas pamats ir vesela un izglītota tauta, taču par šo tēmu kompetenti var izteikties gudrāki cilvēki par mani. Un vēl mums vajag modernus vilcienus, Rail Baltica un labus ceļus. Mums vēl ļoti daudz ko vajag!" atzīst Rinkēvičs.

Komentāri (45)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu