Murakami īpašā radioraidījumā atklāti par mūziku, grāmatām un skriešanu

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Spilgtākais un pazīstamākais mūsdienu japāņu rakstnieks Haruki Murakami (dz. 1949) svētdienas vakarā īpašā radio raidījumā "Murakami Radio" dalījās pārdomās par mīļākajām dziesmām, ko viņš klausās, kad skrien maratonu. "Rakstot romānus, svarīgs ir ritms, tāpat kā mūzikā un skriešanā," viņš saka.

Atgādinām, ka nesen latviešu valodā izdota grāmata "Par ko es runāju, runādams par skriešanu", kurā Murakami dalās pārdomās par rakstīšanu, skriešanu un to savstarpējo mijiedarbību.

Iepriekš ierakstītais radio raidījums ēterā Tokijas raidorganizācijas FM viļņos iznāca svētdien. 55 minūšu garajā raidījumā Murakami atskaņoja deviņas dziesmas, kuras viņam patīk klausīties skrienot.

Murakami atzina, ka sākotnēji nemaz nav domājis kļūt par rakstnieku. Pēc universitātes beigšanas viņš vadīja kādu Tokijas džeza bāru, un tur iemīlēja šo mūziku.

"Tā vietā, lai no kāda iemācītos rakstniecības pamatus, es izvēlējos muzikālu pieeju, iedziļinoties ritmā, harmonijā un improvizācijā," stāsta 69 gadus vecais rakstnieks. 

"Tas ir kā rakstīt dejojot, lai arī es pats īstenībā nedejoju. Man rakstīšana ir ļoti fizisks process, tas ir mans stils. Ja jums šķiet, ka manas grāmatas viegli lasās, tad mums iespējams ir līdzīga mūzikas gaume."

Kioto dzimušais Murakami pēc kļūšanas par rakstnieku diezgan drīz pievērsās arī skriešanai, lai sākotnēji nomestu liekos kilogramus, kas uzkrājušies nekustīgi sēžot un rakstot. Šobrīd Murakami kontā jau 30 noskrieti maratoni.

"Kad raksti, tava fiziskā kondīcija ir vitāli svarīga," viņš saka. Tu visu dienu sēdi, raksti, tas prasa daudz enerģijas, kaut arī daudzi man netic."

Skrienot, viņa izvēle parasti ir rokmūzika. 

Pirms radio raidījuma Murakami vēstījumā raidstacijai "Tokyo FM" atklāja, ka viņam ir milzīga plašu un kompaktdisku kolekcija, un viņš labprāt ar šo mūziku dalītos. Viņam esot arī septiņi "iPod", kuros ir 1000-2000 dažādu mākslinieku ieraksti. 

Minētajā radio raidījumā izskanēja šādi Murakami iecienīti skaņdarbi - amerikāņu džezroka klasiķu «Steely Dan» dziedātāja un pianista Donalda Feigena (Donald Fagen) dziesma "Madison Times", "The Beach Boys" līdera Braiena Vilsona (Brian Wilson) "Heigh-Ho/Whistle While You Work/Yo Ho (A Pirate's Life for Me)". "The Beach Boys" ir vispār viena no Murakami mīļākajām grupām.

Skanēja arī vokalīzes meistara King Pleasure "DB Blues", Erika Bērdona (Eric Burdon) "Sky Pilot", Džoija Remouna (Joey Ramone) "What a Wonderful World", Džordža Harisona (George Harrison) "Between the Devil and the Deep Blue Sea", Bena Sidrana (Ben Sidran) "Knockin' on Heaven's Door", dueta "Hall & Oates" skaņdarbs "Love Train" un "The Doors" nemirstīgais "Light My Fire".

Murakami atbildēja arī uz dažiem klausītāju jautājumiem. Taujāts kādu mūziku viņš gribētu savās bērēs, viņš atbildēja - "Nekādu, es izvēlētos klusumu".

Haruki Murakami (dz. 1949) dzimis Kioto Japānā. Viņa darbi tulkoti un izdoti vairāk nekā četrdesmit valodās, viņš ir ieguvis dažādas literārās balvas un kļuvis par kulta rakstnieku jau divām japāņu, amerikāņu un eiropiešu paaudzēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Nepalaid garām!

Uz augšu