Prince «Musicology» (8)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Sapratis, ka nekāds izcilais džezmenis un Jehovas liecinieks no viņa nesanāks, dzīvā leģenda Prinss (Prince) atgriežas pie saknēm, lai piedāvātu pēdējo 10 gadu laikā pirmo lielās mūzikas izdevniecības paspārnē iznākušo funk/soul studijas plati «Musicology».

Prince «Musicology»

(NPG/Columbia)

10/12

Pēdējos desmit gadus, kopš Prinss kļuvis par neatkarīgu mākslinieku, viņa radošās pārmaiņas un meklējumi robežojās ar absurdu un pārlieku lielu centību, proti, 1996. gadā tika izlaists Prinsa 3CD sets, vēlāk 4CD sets un galu galā 1999. gadā plate ar pārgaro saturu «Rave Un2 the Joy Fantastic», kuros kopumā par muzikālajām vērtībām uzskatāmi diemžēl tikai kādi 20% mūzikas. Būtisks faktors mākslinieka izaugsmē ir jāmin pārtapšana par Jehovas liecinieku, garīgās literatūras un Tā Kunga vēsts nešana pie vienkāršo cilvēku namdurvīm, kas realizējās muzikāli psihedēliskajā ceļojumā «The Rainbow Children», kam vēlāk 2003. gadā seko episks četru kompozīciju instrumentāls fusion albums «N.E.W.S.».

Atšķirībā no saviem vienaudžiem - 80. gadu superzvaigznēm Maikla Džeksona un Madonnas (visi šie mākslinieki dzimuši 1958. gadā) - Prinss ir īpaši riskējis ar dažādiem nepopulāriem muzikāliem eksperimentiem un konfliktiem ar mūzikas bosiem. Beidzot, manuprāt, ticis skaidrībā pats ar sevi, mākslinieks ierakstījis tādu plati, kādu viņa daiļrades cienītāji gaidījuši jau ļoti sen.

«Musicology» ir konceptuāls (šoreiz tas, par laimi, nav pārāk garš), muzikāli ieturēts ieraksts, kurā atrodami gan vairāki potenciālie «best of» skaņdarbi, gan arī daži mazāk veiksmīgi darbi. Šķiet, «Musicology» nestāv blakus Prinsa 80. gadu šedevriem, taču jaunā platē ir milzīgs solis pie vecās labās Prinsa skaņas.

Plate sākas ar pirmo singlu un tituldziesmu «Musicology», kurā galvenais āķis ir viena akorda ģitāras rifs un dinamiskais funk bīts, arī dziesmas tekstā Prinss atsaucas uz 70. gadu Earth Wind And Fire, Sly Stone u.c. mūziku. Turpinājumā fonā ieskanas artista lielāko grāvēju popūrijs, kam seko bungmašīnas pavadītais 80. gadu Prinsa paraugs «Illusion, Coma, Pimp & Circumstance». «Million Days» jau skan gluži kā no «Greatest Hits» kolekcijas – lieliska balāde. «Life «o» The Party» ieved klausītāju atpakaļ deju zālē ar lieliski izmantotu pūšamo instrumentu pavadījumu (ieraksta zvaigznes Kendija Dalfere un Maceo Parker) un Missy Elliot raksturīgu saraustītu ritmu. Liriskie «Call My Name» un «On The Couch» izskan gluži kā trīs D’Angelo kopā, savukārt «What Do U Want Me 2 Do?» ir paraugstunda kolēģim Maiklam Džeksonam.

Prince «Musicology»
Prince «Musicology» Foto: Publicitātes foto

Plate izskan ar, manuprāt, vienu no skaistākajiem Prinsa skaņdarbiem «Dear Mr. Man», kurā blakus niansētajam bungu ritmam izskan filigrānas pūšamo instrumentu iespēles un «Reflection», kas sasaucas ar vecā meistara Bill Withers saulaino akustiskās ģitāras soul.

Leģenda ir atgriezusies, un izskatās, ka šoreiz uz palikšanu.

Izdošanas datums 20.04.2004.

Komentāri (8)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu