Tiesa Brazīlijā aizliedz Venecuēlas pilsoņiem šķērsot robežu (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Tiesa Brazīlijā ir aizliegusi Venecuēlas pilsoņiem šķērsot sauszemes robežu, lai no savas ekonomiskās un politiskās krīzes piemeklētās valsts ierastos Brazīlijā, un vietējā lielceļu policija pirmdien sāka īstenot šo aizliegumu.

Federālais tiesnesis Brazīlijas ziemeļu štatā Roraimā, kas robežojas ar Venecuēlu, paziņoja, ka viņa svētdien pieņemtajam "provizoriskajam" lēmumam jāstājas spēkā nekavējoties. Tas attiecas uz sauszemes robežas šķērsošanu, nevis uz gaisa vai jūras transportu.

Sauszemes robežu vēl arvien drīkst šķērsot Venecuēlas pilsoņi, kas dodas atpakaļ uz savu valsti, kā arī Brazīlijas un citu valstu pilsoņi.

Roraimas štata galvaspilsētas Boavištas iedzīvotāju skaits ir

pieaudzis par apmēram 8%, kad pēdējos divos gados tur ieradās aptuveni 25 000 venecuēliešu.

Brazīlijas valdības Loģistikas un humānās palīdzības komisija, kas palīdz ieceļojušajiem venecuēliešiem, pirmdien paziņoja, ka valdība veic pasākumus šī tiesas rīkojuma apturēšanai.

Venecuēlā trūkst pārtikas un medikamentu, un tās valūta bolivars inflācijas dēļ kļuvusi praktiski bezvērtīga. Vairums šīs valsts pilsoņu, kas atstāj valsti, to dara sauszemes robežas šķērsošanas punktos.

Tiek lēsts, ka Brazīlijā katru dienu ierodas ap 500 venecuēliešu. Lielākā daļa apmetas Roraimas štatā, bet pārējie dodas tālāk uz citiem Brazīlijas štatiem vai uz citām valstīm, piemēram, Argentīnu vai Čīli.

Venecuēlai ir robeža ar diviem Brazīlijas štatiem – Amazonasu un Roraimu. Visgarākā ir robeža ar Roraimas štatu.

Tiesas rīkojumu atbalsta Roraimas štata gubernatore Suelija Kampuša. "Mēs kopš maija esam lūguši Augstāko tiesu slēgt robežu," teikts viņas paziņojumā.

Brazīlijas prezidents Mišels Temers ir vairākkārt sacījis, ka robeža ar Venecuēlu netiks slēgta.

Šī gada pirmajā pusē 56 740 Venecuēlas pilsoņu mēģināja iegūt legālu statusu, lai uzturētos Brazīlijā, un 35 540 no viņiem pieteicās bēgļa statusam.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu