10 pārsteidzoši fakti par 2020. gada pasaulē augstāko celtni

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Nav noslēpums, ka Saūda Arābijas pilsētas ir vienas no pasaulē straujāk augošajām un modernākajām pilsētām, kurās stiepjas augstākie un modernākie debesskrāpji. Nu Saūda Arābija ir ķērusies pie liberālākās pilsētas Džidas attīstīšanas – lai efektīvāk piesaistītu tūristus un veicinātu pilsētas izaugsmi, šeit būvēs visgarāko celtni pasaulē. Kilometru augstās celtnes būvniecību sponsorēs princis Alvalīds bin Talals, Saūda Arābijas bagātākais cilvēks.

Pasaulē garākā ēka jeb Džidas tornis tiks būvēts trijstūrveida formā – šāda ēkas forma samazinās vēja triecienus un padarīs to stabilāku. Arhitekti ēkas formai iedvesmojušies no palmas fomas, kas gatavojas izdzīt pirmās lapas.

Milzīgajā ēka atradīsies ekskluzīva viesnīca, augstas klases apartamenti un biroji.

Džidas tornī atradīsies pasaulē augstākā observatorija un atvērtais balkons, kas atradīsies apmēram 652 metrus virs jūras līmeņa.

Debesskrāpis ir Džidas ekonomiskās pilsētas projekta kodols – ap to būvēs mājas, skolas, universitātes, veikalus un slimnīcas.

Džidas tornī kopumā būs 252 stāvi, no kuriem 167 būs apdzīvojami stāvi. Jāteic, ka tornim būs arī divi pazemes stāvi.

Viens Džidas torņa dzelzsbetona pamatu pālis diametrā sasniedz apmēram trīs metrus, bet garumā tie sasniedz pat 110 metrus.

Džidas tornī atradīsies apmēram 59 lifti. Tomēr, sakarā ar to, ka ēkas augstums ir viens kilometrs, lifti kustēsies daudz lēnāk nekā tas ir ierasts parastās augstceltnēs, lai izvairītos no sliktas dūšas, kas rodas strauji mainoties gaisa spiedienam. Turklāt, lai tiktu līdz pašam augšējam stāvam, būs jānomaina trīs lifti.

Džidas apkaimē vasaras ir krietni karstākas nekā šī gada vasara Eiropā – tur jūlijā temperatūra mēdz pakāpties līdz pat 50 grādiem pēc Celsija. Lai augstceltne nepārkarstu, tās ārējo sienu veidos stikla sienas ar īpaši zemu elektrovadītspēju, kas samazinās elektrības patēriņu gaisa kondicionieru darbināšanas laikā.

Ēkas arhitekti ir īpaši padomājuši par skatu baudītājiem – no visām trīs ēkas pusēm pavērsies prātam neaptverams skats uz jūru un pilsētu. Katrā stāvā būs ierīkotas terases vai vismaz labi apēnoti logi, kas ļaus uzņemt īpaši kvalitatīvas fotogrāfijas.

Džidas torņa konstrukcijas būvniecībai būs nepieciešams līdz pat 80 000 tonnām liels tērauda daudzums.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu