SPRK atbalsta "Conexus" priekšlikumu rīkot izsoli par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalnā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) ar dažiem nosacījumiem atbalsta AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") priekšlikumu rīkot izsoli par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalnā, informēja SPRK.

Regulators ir saskaņojis noteikumus, lai "Conexus" varētu organizēt izsoli par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē 2018.-2019.gadā. Regulatora padome izsoles noteikumus saskaņoja ar vairākiem nosacījumiem, kas nozīmē, ka "Conexus", organizējot izsoli, tie jāņem vērā.

Lai nodrošinātu pēc iespējas zemākas izsoles kopējās izmaksas un pēc iespējas mazāku izmaksu iekļaušanu pārvades pakalpojumu tarifā, izsoles dalībnieki izsoles ietvaros var iesniegt piedāvājumus bez obligātās krātuves jaudas pirmreizējās rezervēšanas un jaudas produkta ierobežojumiem.

Sākotnēji iesniegtajā noteikumu projektā "Conexus" bija paredzējis divus variantus nodrošināšanas saistību izpildei, no kuriem viens variants paredzēja nosacījumus, kas sadārdzinātu tirgotāju dalību izsolē, un attiecīgi radītu risku izmaksu pieaugumam pārvades tarifā.

Lai novērstu riskus kavēt izsoles norisi un izsoles rezultātu paziņošanu, izsolē var piedalīties tikai esošie sistēmas lietotāji, ar kuriem noslēgts pārvades sistēmas pakalpojumu līgums, balansēšanas līgums un dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojuma līgums. Tas nodrošinās, ka izsoles rezultāti būs zināmi visiem dalībniekiem pēc iespējas ātrāk un tie varēs veikt nepieciešamos pasākumus dabasgāzes iegādei un iesūknēšanai krātuvē.

Lai nodrošinātu lielāku cenu noteiktību, ja krātuvē iesūknētā dabasgāze nepieciešama apgādei enerģētiskās krīzes gadījumā, atlīdzība par krīzes apstākļos izmantoto dabasgāzes apjomu tiks sasaistīta ar finanšu instrumenta "Gaspool Forward" cenām.

Savukārt, lai nodrošinātu tirgus dalībniekiem iespēju savlaicīgi sagatavot un iesniegt piedāvājumus, piedāvājumu iesniegšanas termiņš nevar būt mazāks kā piecas darba dienas no izsoles noteikumu publicēšanas "Conexus" tīmekļa vietnē.

"Conexus" kā pārvades sistēmas operatoram ir pienākums Inčukalna pazemes gāzes krātuvē līdz 1.martam nodrošināt 31 600 00 megavatstundas, ko izmantot enerģētiskās krīzes gadījumā. Izsole ir viens no mehānismiem kā nodrošināt minēto saistību izpildi. SPRK pienākums šajā gadījumā ir saskaņot noteikumus par izsoles norises kārtību. "Conexus" noteikumus par izsoles norisi publicēja šī gada 3.augustā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu