Latvijā ir tikai viena pilnībā piemērota pludmale invalīdiem (3)

Lauma Lazdiņa
, Ziņu redaktors
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Natalja Novikova / Facebook

Neviena vasara nav iedomājama bez ūdens priekiem un atpūtas pludmalē. Taču daļai Latvijas sabiedrības šī iespēja iet secen, jo uz vienas rokas pirkstiem saskaitāmas pludmales, kas ir piemērotas cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. 

Invalīdu un viņu draugu apvienība "Apeirons" nesen sociālajā portālā "Facebook" dalījās ar fotogrāfijām, kurās redzams, cik sarežģīti ir nokļūt līdz Vaivaru pludmalei cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Betona celiņš, kas domāts, lai nodrošinātu ērtāku pieeju pludmalei, apraujas pusceļā, biezajās smiltīs, pa kurām tālāk pārvietoties ratiņkrēslā ir neiespējami. 

"Facebook" ieraksta autore, Natālija Novikova, kura pati ikdienā pārvietojas ratiņkrēslā, portālam TVNET norāda, ka pirms tam ziņojusi Jūrmalas pilsētas domei par nepieciešamību pagarināt celiņu, bet nekāda rīcība no domes puses nesekoja.

Tikai pēc tam, kad viņas veidotais "Facebook" ieraksts izsauca milzu rezonansi, Jūrmalas pilsētas dome situāciju vērsa par labu, uzbūvējot pagaidu dēlīšu uzbrauktuvi. Taču šis gadījums kārtējo reizi aktualizē jautājumu par pludmaļu piemērotību cilvēkiem ar kustību traucējumiem.

Invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" pārstāvis Jurģis Briedis sarunā ar portālu TVNET norāda, ka Latvijā ir tikai viena pilnībā piemērota pludmale invalīdiem, un tā atrodas Liepājā. Šajā pludmalē ir izveidots invalīdu peldēšanas komplekss, kas ietver pielāgotas ģērbtuves, platas laipas, signālbojas, tualetes u.c. 

Briedis pozitīvi vērtē Lucavsalā izveidoto pludmali, taču norāda, ka tajā nepieciešami uzlabojumi, piemēram, trūkst signālboju, kas palīdzētu orientēties cilvēkiem ar redzes traucējumiem. 

Lucavsalas komplekss tika atklāts 2017.gada jūlijā. Lai gan cilvēki ar īpašām vajadzībām augsti novērtē šo iniciatīvu, viņuprāt, šajā pludmalē nepieciešami vairāki uzlabojumi. Pasaules čempions diska mešanā, Aigars Apinis, intervijā "Panorāmai" norādīja uz nepieciešamību izveidot nobrauktuvi, kas atvieglotu pieeju pludmalei. 

"Apeirona" pārstāvis skaidro, ka, lai padarītu pludmali pieejamu cilvēkiem ar kustību traucējumiem, nepieciešams izveidot veselu kompleksu.

"Ar to, ka izveido, teiksim, piebraucamo ceļu, un pasaka, lūk, šī vieta ir pielāgota invalīdiem, nepietiek. Ja cilvēks ar īpašam vajadzībām vēlas tur [pludmalē] pavadīt visu dienu, tad ir nepieciešama gan pielāgota tualete, gan ģērbtuve," skaidro Briedis. 

Lai gan formāli daudzas pludmales Latvijā skaitās pieejamas invalīdiem, realitātē situācija ir daudz bēdīgāka. Augusta sākumā "Apeirons" sociālajā portālā "Facebook" rakstīja, ka Bābelītes ezers cilvēkiem ratiņkrēslos ir pilnīgi nepieejams, norādot, ka ceļā uz ezeru ratiņkrēsli divreiz iestiguši smiltīs. "Piedevām, šķērsojot dzelzceļa pārbrauktuvi Mālkalnes ielas gājēju pārejā, ratu riteņi ieprūda starp sliedi un gājēju celiņu trīs reizes," raksta "Apeirons".

Briedis uzsver - daudzviet pieeju ūdenstilpnēm atvieglotu vienkāršas sezonālas laipas, kas ļautu pārvarēt irdeno smilšu slāni, kas nav izbraucams ne ar parastajiem, ne elektriskajiem ratiņkrēsliem. 

Liepājas komplekss tika atklāts 2013.gadā, un tas tika izveidots Lietuvas pārrobežu sadarbības projekta LLIV-322 „Mana sociālā atbildība” ietvaros. Kopējais projekta budžets bija 1 137 609 eiro. 

Lucavsalas komplekss tika izveidots sadarbībā ar "Apeirons", Rīgas domi, 4finance Labie Darbi un Vivus.lv. 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu