Pārdošanā nonākusi moderna viensēta, kur saglabātas latviskās vērtības (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No privātā arhīva

Viena no lielākajām vērtībām dzīvojot Latvijā, ir brīnišķīgās lauku ainavas, kuras kārtīgi var izbaudīt, saimniekojot viensētā. Latviešu viensēta ir arī vienkāršas dzīves un dabiskā skaistuma elements. Ja arī tu vēlies tādā dzīvot un saimniekot, tad zini, ka pavisam nesen pārdošanā nonācis ārkārtīgi ainavisks īpašums Cēsu pusē. Tam ir vairāk nekā gadsimtu sena vēsture, bet katrai detaļai tajā - savs stāsts.

Īpašums sastāv no divām lauku viensētām. Viena no tām piedzīvojusi pamatīgu restaurāciju. Jaunajiem saimniekiem būs iespēja īpašumu piepildīt ar savu enerģiju un īpašo auru, jo pēc veiktās renovācijas neviens šeit vēl nav dzīvojis.

Foto: no privātā arhīva

Lauku kaimiņu viensētas, Alitēni un Kalna Alitēni, atrodas Ogres upes krastā, kur izveidota arī pašiem sava laivu piestātne un peldētava. 13,6 hektārus lielais īpašums sevī ietver 3,6 hektārus meža un trīs svaigi pārraktus dīķus, kas ļauj pilnībā izbaudīt dzimtenes lauku burvību. Lai varētu nodoties latviešiem tik svarīgajiem pirts rituāliem, dīķa malā atjaunota omulīga pirtiņa.

Foto: no privātā arhīva

Abas viensētas atrodas uzkalniņā, no kurām viena ir 250 kvadrātmetrus liela guļbūve, kas restaurēta īsti latviskā garā. Tai ir jauns koka šendeļu jumts, koka pakešu logi, grīdām daļēji saglabāti vecie koka dēļi, mājas ārsienas siltinātas ar kokšķiedru, bet jumts - ar fibrolītu. Restaurēti ir arī griesti, iekšdurvis un sienas.

Foto: no privātā arhīva

Guļbūves abos stāvos saglabāta senatnīga noskaņa, ko var manīt gan iekšējā apdarē, gan mēbeļu un interjera priekšmetu izvēlē. Taču vienkopus veiksmīgi iestrādātas arī modernās tehnoloģijas, piemēram, apsildāmās grīdas un gudrā māja. Otra guļbūve vēl ir restaurējama.

Foto: no privātā arhīva

Plašajā īpašumā ir arī sens šķūnis un pagrabs zem vienas no ēkām. Tāpat izveidots jauns elektrības pieslēgums un piebraucamais ceļš. Vien dažu kilometru attālumā sasniedzams Inešu ezers, brāļu Kaudzīšu muzejs un Cirstu muiža. Alitēni un Kalna Alitēni ir unikāla un latviska vieta, kur pavadīt nesteidzīgu un mierpilnu ikdienu. Apskati īpašumu!

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu