ES: Tirdzniecības veicināšana ar Irānu ir svarīga kodolvienošanās sastāvdaļa

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni paziņojusi, ka ES aicina uzņēmumus palielināt savas biznesa attiecības ar Irānu, jo valsts ievērojusi kodolvienošanās noteiktās saistības.

Otrdien Mogerīni žurnālistiem Velingtonā, Jaunzēlandē, norādīja, ka tas gan ir jāizlemj pašiem eiropiešiem, ar ko viņi izvēlas tirgoties.

"Mēs darām visu iespējamo, lai noturētu Irānu šīs vienošanās ietvaros, lai Irāna spētu turpināt saņemt labumu no ekonomiskajiem ieguvumiem, ko šī vienošanās nodrošina Irānas iedzīvotājiem, jo mēs uzskatām, ka tas ir ne tikai mūsu reģiona, bet arī visas pasaules drošības interesēs. Ja pastāv viena starptautiska vienošanās par kodolieroču neizplatīšanu, kas ir veiksmīga, tad to ir nepieciešams saglabāt," uzsver Mogerīni.

"Mēs mudinām jo sevišķi mazos un vidējos uzņēmumus palielināt savas biznesa attiecības ar Irānu un šajā valstī (..)," sacīja Mogerīni, skaidrojot, ka tirdzniecība ir kodolvienošanās neatņemama sastāvdaļa.

Otrdien spēkā stājušās Irānai no jauna noteiktās ASV sankcijas, Vašingtonai, kas vienpusējā kārtā izstājusies no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās, šādi cenšoties pastiprināt spiedienu pret Teherānu.

Pirmā sankciju kārta vērsta pret Irānas finanšu sektoru, arī ASV dolāru iepirkšanu, ko veic Irānas valdība, Irānas valdības tirdzniecību ar zeltu, tās vērtspapīru tirdzniecību.

Nākamie soļi pret Irānas centrālo banku gaidāmi pēc trim mēnešiem. Sankcijas skars arī auto sektoru, paklāju un pārtikas eksportu, kā arī Irānas grafīta, alumīnija, tērauda un programmatūras importu. Vēl Irānai tiks liegts iepirkt atsevišķus lidaparātus.

ASV prezidents Donalds Tramps brīdinājis, ka tiem, kuri nesamazinās savas ekonomiskās saiknes ar Irānu, draud smagas sekas.

Tikmēr Eiropas Komisija pirmdien paziņoja, ka ir sagatavoti pasākumi Eiropas uzņēmumu aizsargāšanai no ietekmes, ko uz tiem varētu atstāt ASV piemērotās sankcijas Irānai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu