LTRK mudina ļaut jaunajiem vecākiem strādāt, saglabājot pabalstus (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) arvien vairāk ikdienā izjūt darbaspēka trūkumu, un kā vienu no risinājumiem mudina ļaut bērnu kopšanas atvaļinājumā esošajām personām strādāt, vienlaikus saņemot pabalstu pilnā apmērā, kā arī ļaut šiem cilvēkiem dibināt jaunus uzņēmumus.

LTRK norāda - bērnu kopšanas atvaļinājumā esošas personas, kas vēlas strādāt, pašlaik var saņemt vecāku atbalstu tikai 30% apjomā no aprēķinātās summas.

Lai nezaudētu valsts atbalstu, bieži vien jaunie vecāki turpina strādāt nelegāli, gūstot ģimenei papildu līdzekļus, bet nenomaksājot par to nodokļus.

"Uzņēmēji labprāt nodarbinātu jaunās māmiņas un arī tēvus, kuri ir bērnu kopšanas atvaļinājumā, kaut uz nepilnu laika slodzi, tādējādi turpinot savu profesionālo attīstību, nodrošinot arī vieglāku atgriešanos pie darba pienākumiem pēc laika," teica LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Pēc viņa sacītā, šajā situācijā nepieciešams atrast visām pusēm pieņemamus risinājumus, kur būtu ieguvēji vecāki un arī valsts.

Lai runātu par darbaspēka nepietiekamību un bērnu kopšanas atvaļinājumā esošu personu nodarbināšanu, LTRK pārstāvji trešdien, 8.augustā, tiksies ar labklājības ministru Jāni Reiru (V), informēja kamerā.

Jau ziņots, ka LTRK biedri arvien vairāk ikdienā izjūt darbaspēka trūkumu. Jūlijā veiktajā aptaujā noskaidrots, ka 57% uzņēmēju nācies saskarties ar piemērotu darbinieku piesaistīšanas problēmām, savukārt 31% pauda, ka bijuši sarežģījumi, bet kaut kāds risinājums ir atrasts.

Visbiežāk trūkst cilvēku būvniecībā, pakalpojumu sniegšanas segmentā un mazumtirdzniecībā.

LTRK noskaidroja, ka uzņēmēji ir gatavi paši apmācīt darbiniekus, lai pielāgotu tos savām vajadzībām, kā arī nodrošināt pielāgotu jeb mainīgu darba laiku.

Tikšanās ar J.Reiru piedalīsies gan LTRK viceprezidente Elīna Rītiņa, gan LTRK Mazo un vidējo uzņēmumu padomes locekļi, gan arī vecākus pārstāvošās organizācijas, tostarp "Māmiņu klubs" un mammamuntetiem.lv portāla pārstāvji.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk nekā 2350 individuāli biedri un vairāk nekā 60 uzņēmēju biedrības. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu