EK pauž satraukumu par ES dalībvalstu tirgošanos ar pilsonību (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) mudinājusi Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, arī Latviju, būt piesardzīgākām, tirgojot savu pilsonību apmaiņā pret investīcijām.

Otrdien vācu laikrakstā "Die Welt" publicētajā intervijā ES tieslietu komisāre Vera Jurova norādījusi, ka arvien lielāks skaits dalībvalstu piešķir savu pilsonību trešo valstu pilsoņiem, kas ieguldījuši lielas summas attiecīgajās valstīs.

EK ir "ārkārtīgi norūpējusies" par "zelta pasu" pieaugošo piedāvājumu, atzinusi komisāre.

"Šāda pilsonības piešķiršana rada nopietnu drošības risku, jo tā pilsonības ieguvējiem piešķir visas ES pilsoņu tiesības, kas ļauj tiem brīvi pārvietoties pat visu Savienību," uzsvērusi Jurova. "ES nedrīkst kļūt par patvērumu noziedzniekiem, korupcijai un netīrajai naudai."

Kā paraugus valstīm, kas apmaiņā pret investīcijām piešķīrušas savu pilsonību lielam skaitam bagātu krievu, ķīniešu, afrikāņu un turku laikraksts minējis Kipru, Maltu, Grieķiju, Bulgāriju, Portugāli, Lietuvu, Latviju un Ungāriju.

Jurova brīdinājusi, ka ES dalībvalstīm ir "ātri jāpiemērojas" jaunajām bloka normām par naudas atmazgāšanas apkarošanu.

"Mēs nevēlamies ES nekādu Trojas zirgu," piebildusi komisāre. "Dažām dalībvalstīm jādara vairāk, lai gādātu, ka pilsonība netiek piešķirta noziedzniekiem."

Aptuveni 87% no tiem, kas 2016.gadā ieguvuši kādas ES dalībvalsts pilsonību, iepriekš bijuši ārpus bloka esošas valsts pilsoņi.

Kopumā 2016.gadā kādas ES dalībvalsts pilsonību ieguvuši 863 300 cilvēki, kas ir par 19% vairāk nekā 2015.gadā.

Tā dēvēto "zelta vīzu" programmas šobrīd darbojas 12 ES dalībvalstīs - Austrijā, Beļģijā, Bulgārijā, Grieķijā, Kiprā, Latvijā, Lietuvā, Maltā, Monako, Portugālē un Spānijā. Uzturēšanās atļaujas apmaiņā pret investīcijām piedāvā arī Lielbritānija, kas nākamgad gatavojas ES pamest.

Līdzīga programma no 2013. līdz 2017.gadam darbojās arī Ungārijā.

Savukārt Kipra šogad nākusi klajā ar ierosinājumu ierobežot gada laikā izsniedzamo "zelta vīzu" skaitu ar 700.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu