Reirs un LTRK šodien spriedīs par bērnu kopšanas atvaļinājumā esošo personu nodarbināšanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Austra Helēna Žaggere/LETA

​Labklājības ministrs Jānis Reirs (V) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) pārstāvji šodien spriedīs par darbaspēka nepietiekamību un bērnu kopšanas atvaļinājumā esošu personu nodarbināšanu, informē LTRK.

LTRK atgādināja, ka tās biedri arvien vairāk ikdienā izjūt darbaspēka trūkumu. Jūlijā veiktajā aptaujā noskaidrots, ka 57% uzņēmēju nācies saskarties ar piemērotu darbinieku piesaistīšanas problēmām, savukārt 31% paudis, ka bijuši sarežģījumi, bet kaut kāds risinājums ir atrasts. Visbiežāk trūkst cilvēku būvniecībā, pakalpojumu sniegšanas segmentā un mazumtirdzniecībā. Vienlaikus uzņēmēji atzinuši, ka ir gatavi paši apmācīt darbiniekus, lai pielāgotu tos savām vajadzībām, kā arī nodrošināt pielāgotu jeb mainīgu darba laiku.

Tāpat LTRK uzsvēra, ka bērnu kopšanas atvaļinājumā esošas personas, kas vēlas strādāt, pašlaik var saņemt valsts atbalstu vien 30% apmērā no aprēķinātās summas. Lai nezaudētu valsts atbalstu, bieži vien jaunie vecāki turpina strādāt nelegāli, gūstot ģimenei papildu līdzekļus, bet nenomaksājot par to nodokļus. LTRK rosina ļaut bērnu kopšanas atvaļinājumā esošajām personām strādāt, vienlaikus saņemot pabalstu pilnā apmērā, kā arī ļaut šiem cilvēkiem dibināt jaunus uzņēmumus.

"Uzņēmēji labprāt nodarbinātu jaunās māmiņas un arī tēvus, kuri ir bērnu kopšanas atvaļinājumā, kaut uz nepilnu laika slodzi, tādējādi turpinot savu profesionālo attīstību, nodrošinot arī vieglāku atgriešanos pie darba pienākumiem pēc laika," teica LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Pēc viņa sacītā, šajā situācijā nepieciešams atrast visām pusēm pieņemamus risinājumus, kur būtu ieguvēji vecāki un arī valsts.

Tikšanās piedalīsies LTRK viceprezidente Elīna Rītiņa, LTRK Mazo un vidējo uzņēmumu padomes locekļi, kā arī vecākus pārstāvošās organizācijas, tostarp "Māmiņu klubs" un portāla mammamuntetiem.lv pārstāvji.

LTRK ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. LTRK pārstāv savu biedru - uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu