Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju ir saskārušies ar darba izraisītām veselības problēmām

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

​Mazāk nekā puse jeb 40% Latvijas iedzīvotāju saskārušies ar darba pienākumu izraisītām veselības problēmām, liecina aptieku tīkla "Mana Aptieka & Apotheka" veselības indekss.

Tostarp 31% saskārās ar fiziskām veselības problēmām, bet 7% Latvijas iedzīvotāju atzina, ka piedzīvojuši izdegšanas sindromu.

Aptaujas dati liecina, ka ar fiziskām veselības problēmām saskārušies 39% aptaujāto iedzīvotāju, kam ir pamatizglītība, bet izdegšanas sindromu - 13% iedzīvotāju, kas ir ieguvuši augstāko izglītību.

Veselības indeksa dati atklāj, ka sievietes izdegšanas sindromu piedzīvojušas divreiz biežāk nekā vīrieši - attiecīgi 9% pret 5%. Savukārt, ja vērtē rezultātus pēc vecuma, visbiežāk dažādas ar darba pienākumiem saistītas veselības problēmas piedzīvo iedzīvotāji no 45 līdz 54 gadu vecumā.

Arodslimību ārste, Rīgas Stradiņa universitātes Darba drošības un vides veselības institūta vadošā pētniece Jeļena Reste skaidroja, ka izdegšanas sindromu visbiežāk piedzīvo intelektuālā darba darītāji, nereti tas saistāms ar paaugstinātu atbildību un lielu pienākumu skaitu, savukārt fiziskās veselības problēmas ir raksturīgākas cilvēkiem, kam jau iepriekš ir bijušas veselības problēmas, piemēram, sāpes mugurā, locītavās, slikta redze vai arī ikdienā veic fizisku darbu.

"Fiziskās veselības problēmas bieži vien rodas gan no kaitīgiem darba vides faktoriem kā putekļiem, trokšņiem, ergonomikas, būtiskas ir arī darbinieka zināšanas par darba drošību. Savukārt izdegšanas sindroma gadījumā iemesli nereti ir neefektīvi organizatoriskie procesi uzņēmumā, pārāk lielas slodzes uzņemšanās vai nepietiekama atpūta," norādīja Reste.

"Mana Aptieka" farmaceite un Tukuma Centra aptiekas vadītāja Agnese Ritene norādīja, ka sievietes izdegšanas sindromu piedzīvo gandrīz divreiz biežāk, jo sieviete ģimenes dzīvē uzņemas vairāk pienākumu. "Atbildība un rūpes par bērniem ģimenē protams gulstas gan uz tēvu, gan māti, tomēr sievietei viennozīmīgi slodze veidojas lielāka. Ja māmiņas loma jāapvieno ar pienākumiem darbā, tad ikdienā sanāk strādāt, tā teikt, divas maiņas - gan atbildīgi jāveic izvēlētās profesijas pienākumi, gan arī jāparūpējas par ģimeni, gan jāatrod laiks dažādiem mājas darbiem," skaidroja Ritene.

Viņa papildināja, ka sieviete pēc savas būtības ir emocionālāka un vairāk uztraucas par ikdienišķiem sīkumiem, kas var radīt papildu fizisko un emocionālo slogu. Farmaceite norādīja, ka svarīgi ir mācēt atrast laiku atpūtai, savam vaļaspriekam un fiziskajām aktivitātēm, jo tas atbrīvo ķermeni no darba laikā uzkrātā saspringuma un stresa.

"Mana Aptieka & Apotheka" veselības indekss ir Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējuma un profilakses tendenču mērītājs, tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS, aprīlī aptaujājot 1008 Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 74 gadiem. Šis ir trešais "Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu