Irāna: Sarunas ar ASV ir iespējamas, bet tās nevar būt bezjēdzīgas

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Sarunu iespējamība starp ASV un Irānu nav tabu tēma, bet tās būtu bezjēdzīgas bez skaidras dienaskārtības, trešdien paziņojis Irānas ārlietu ministrs Mohamads Džavads Zarifs.

"Mēs nevēlamies pārvērst sarunas tabu, bet tām būtu jādod rezultāti un nebūtu jābūt laika tērēšanai," intervijā Irānas laikrakstam sacīja Zarifs.

Ministrs paziņoja, ka Irāna nekad nav noraidījusi politiskās sarunas, pat ne ar ASV, bet vienmēr vedusi sarunas ar skaidru dienaskārtību, kas ir iepriekš saskaņota.

"Mums būtu viss jāizpēta un jāpieņem racionāls lēmums, balstoties uz mūsu nacionālajām interesēm," sacīja Zarifs.

Otrdien spēkā stājās Irānai no jauna noteiktās ASV sankcijas, Vašingtonai, kas vienpusējā kārtā izstājusies no pasaules lielvaru un Irānas kodolvienošanās, šādi cenšoties pastiprināt spiedienu pret Teherānu.

ASV prezidents Donalds Tramps pagājušajā nedēļā pauda gatavību tikties ar Irānas līderiem, tostarp Irānas prezidentu Hasanu Ruhani, neizvirzot nekādus priekšnosacījumus. ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo savukārt drīz pēc tam izvirzīja vairākus nosacījumus.

Zarifs intervijā sacīja, ka šādi pretrunīgi paziņojumi norādot uz haosu ASV ārpolitikā.

Sākotnēji, reaģējot uz Trampa sarunu piedāvājumu, Teherāna paziņoja, ka ASV pirms sarunām būtu jāaptur jaunu sankciju piemērošana Irānai un jāatgriežas pie kodolvienošanās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu