Sociālajos tīklos valda sašutums par "Žurkas" izrādes atcelšanu (2)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Gunārs Janaitis

Jau vēstīts, ka līdz ar Nacionālā teātra vadītāja maiņu uz skatuves šogad neatgriezīsies politiskās satīras iestudējums “Žurka”. Par šo faktu sašutuši daudzi.  

Teātra lēmumu jaunais teātra vadītājs Jānis Vimba preses konferencē 7. augustā pamatoja, sakot, ka "ņirgāšanās par savu valsti, prezidentu vai teātri nav nedz smieklīga, nedz gaumīga". Viņš skaidroja, ka "Žurkas" izrādes iepriekš tapušas pareizajā vietā un laikā, bet šobrīd skatītājiem ir mainījusies izpratne par humoru, kā arī pašiem teātra māksliniekiem šāda veida komēdijas vairs neliekas smieklīgas. "Es biju iepriekšējās "Žurkas" režisors un varu atzīt, ka pāris lietas nesanāca," teica Vimba.

Viens no skaļākajiem viedokļiem sociālajos tīklos pieder žurnālistam Ventam Zvaigznem, viņš uzskata, ka ne jau "ņirgāšanās par valsti un prezidentu" ir iemesls, lai atteiktos no izrādes.

"Pat ja visas kornēlijas ar saviem circeņiem bija tikai vārga atblāzma no tās diženās tradīcijas, kas Eiropas civilizācijā ienāk līdz ar vecatisko komēdiju (Aristofans u.c.) 5. gs. p. m. ē. un pēc tam ik pa laikam dažādās vietās parādās atkal un atkal, izraisot skatītāju līksmību un varasvīru nīgrumu, tas nedod jums [adresēts Jānim Vimbam - red.] tiesības ar liekulīgu morālisko cenzoru argumentiem vērsties pret šo ikvienai veselīgai nācijai un demokrātijai nepieciešamo varas apdiršanas institūtu," viņš raksta savā "Facebook".

Netrūkst arī citu asprātīgu un kritisku komentāru.

"Protams, tas nav gaumīgi. Gaumīgi ir tad, ja nespējīgi valstsvīri ar savu nožēlojamo darbu faktiski ņirgājas par valsti, kas viņus uztur. Satīra ir vitāli svarīga brīvai sabiedrībai. Kvalitatīva vai ne - tas ir attīstības un mākslinieciskās vadības jautājums," raksta žurnālists Frederiks Ozols.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu