Šindeļu vai dakstiņu jumts - kurš labāks?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Šindeļi vai dakstiņi – šis jautājums nomoka daudzus cilvēkus, kas vēlas ieklāt jumtu savam mājoklim. Katram no šiem materiāliem ir savas priekšrocības un savi trūkumi. Lai izvēlētos īsto, aplūkosim abus segumus detalizētāk. Svarīgākais, ko tev uzreiz vajadzētu zināt – šindeļu jumti, lai arī ir lētāki kā dakstiņu jumti, tomēr arī to kalpošanas laiks ir ievērojami īsāks. Kādas vēl atšķirības pastāv starp šiem abiem segumiem? Ielūkojies raksta turpinājumā!

Šindeļu jumts

Kā jau pats nosaukums vēsta, šindeļu jumti ir veidoti no vairākiem šindeļiem jeb nelielām plāksnēm, kas pārklāj viena otru, nodrošinot aizsardzību no ārējās vides iedarbības, piemēram, lietus, saules, vēja, sniega utt. Ne visi šindeļi ir vienādi. Tie var būt ražoti no dažādiem materiāliem – koka, metāla, kā arī stikla šķiedras un bitumena apvienojuma, kas pagarina jumta seguma mūžu.

Šindeļu uzklāšana nav sarežģīts uzdevums, taču tas var prasīt vairāk laika. Tāpat arī uzturēšana un apkope ir salīdzinoši vienkārša, jo, pateicoties šindeļu klājumam (viens virs otra), uz tiem tik bieži nesakrājas netīrumi – zari un lapas, kā arī ūdens tiek aizvadīts prom, jo šindeļi tiek klāti uz slīpas konstrukcijas. Vidējais šindeļu jumta kalpošanas ilgums ir no 10 līdz 30 gadiem.

Dakstiņu jumts

Sākumā varētu šķist, ka dakstiņus var pielīdzināt šindeļiem, taču tiem ir izteiktas atšķirības. Pirmkārt, dakstiņus parasti ražo vai nu no māla, vai betona, nevis stikla šķiedras, bitumena u.c. materiāliem. Tāpat tie ir stingri piestiprināti konstrukcijai, kas paaugstina jumta drošību un kalpošanas ilgumu. Šis aspekts ir īpaši svarīgs vietās, kur bieži sastopams spēcīgs vējš, negaisi, sniegputeņi utt. Kā zināms, arī Latvijā to visu mēs mēdzam piedzīvot.

Kā vēl viena atšķirība, kas jāpiemin, ir daudzveidīgie dakstiņu dizaini. Ar jumta seguma palīdzību tu vari panākt to, ka tava māja izskatīsies pilnīgi citādāk. Piemēram, viena no pasaulē lielākajām jumta segumu materiālu kompānijām Monier, kas darbojas arī Latvijā, piedāvā dažādu dizainu un krāsu māla un betona dakstiņus sarkanā, pelēkā, melnā, dzeltenā, zilā un citās krāsās. Dakstiņu mūžs ir ļoti garš – 50 līdz 100 un vairāk gadiem.

Tātad – dakstiņi vai šindeļi?

Pēc tam, kad esam aplūkojuši abus jumta seguma veidus, loģisks ir jautājums – kurš tad no tiem ir labāks? Ikvienam jumtam ir savas unikālās īpatnības, priekšrocības un arī problēmas, ar kurām jārēķinās.

Dakstiņu jumti tev izmaksās dārgāk, tiesa, cena dažādiem dizainiem un profiliem atšķirsies. Māla dakstiņu cena ir augstāka nekā betona dakstiņu. Savukārt šindeļu jumti būs ekonomiski izdevīgāki, ātri un viegli ieklājami, taču to mūžs būs krietni īsāks nekā dakstiņiem. Tātad ilgtermiņā to cena var būt pat lielāka, jo jārēķinās, ka jumtu var nākties ātrāk atjaunot vai pat mainīt pilnībā.

Vēl viena ievērojama atšķirība starp šiem abiem seguma veidiem ir to svars. Dakstiņi ir smagāki nekā šindeļi, tādēļ, ja izvēlies šo materiālu, noteikti pārbaudi, vai jumta konstrukcija ir pietiekami izturīga un piemērota dakstiņu ieklāšanai. Jaunbūvēm tas nebūs tik svarīgi, jo pieņemam, ka māju būvēsi ar kārtīgiem pamatiem un ar izturīgu konstrukciju, tomēr renovācijās šim ir jāpievērš papildus vērība.

Lai arī kuru no materiāliem tu izvēlētos, ir svarīgi pārliecināties, ka tas ir ieklāts pareizi. Jo tikai pareizi ieklāts jumts iemantos visas izvēlētā materiāla priekšrocības. Pareizi ieklāts jumts aizsargās no aukstuma, karstuma un UV starojuma. Tas kalpos kvalitatīvāk un saglabās savu izskatu pievilcīgu ilgāku laiku.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu