Vai LED apgaismojums var būt kaitīgs veselībai? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ZUMAPRESS.com/MEGA/Scanpix

Pēdējās desmitgades laikā liela daļa Eiropas un ASV ir mainījusi pieeju pilsētu ielu apgaismošanā – plaši mainot augsta enerģijas patēriņa nātrija kvēlspuldzes pret modernām LED spuldzēm, kas enerģiju tērē ievērojami mazāk. Ar LED spuldžu izstaroto tā dēvēto zilo gaismu lielākā daļa cilvēku mūsdienās sastopas ne tikai uz ielām, bet arī savos mājokļos – gan no gaismas avotiem, gan, piemēram, lietojot viedtelefonus un datorus, raksta “BBC Earth”.

Šogad medicīnas žurnālā “World Journal of Biological Psychiatry” tika publicēts prominentas psihiatru grupas raksts, kurā brīdināts par LED potenciālo ietekmi uz cilvēka garīgo veselību.

Eksperti pauduši bažas par zilās gaismas ietekmi uz miegu un cilvēka diennakts fizioloģisko ciklu kopumā, kā arī par pusaudžu lielāko jūtīgumu pret zilo gaismu salīdzinājumā ar pieaugušajiem.

“Manas bažas par LED apgaismojumu seko daudz lielākām, iepriekš paustām bažām par saistību starp gaismas iedarbību un maniakālu un jauktu simptomu sastopamību bipolāros traucējumos,” norāda viens no raksta autoriem – Čikāgas Medicīnas skolas psihiatrijas un uzvedības zinātnes pētnieks Džons Gotlībs.

Eksperts norāda, ka papildus atrašanās gaismas ietekmē – kontrolētas spožas gaismas terapijas veidā - palīdz pacientiem ar ar depresiju. Tomēr pārmērīga atrašanās gaismas ietekmē, kas notiek nepiemērotā laikā, var negatīvi ietekmēt cilvēka garīgo stāvokli un miega-nomoda ciklu.

Eksperti norāda arī uz moderno tehnoloģiju ietekmi uz garīgo saslimšanu ārstēšanu.

Piemēram, ja pacientam ir uzdots izmantot viedtelefona aplikāciju, lai fiksētu garastāvokļa izmaiņas, un ja pacients šo aplikāciju lieto tieši pirms miega, tas var negatīvi ietekmēt viņa veselību un diennakts ritmu.

“Viedtālruņi ir visuresoši, tāpēc tie rada lielākos draudus sabiedrības veselībai,” norāda Gotlībs.

Eksperts norāda, ka viedtelefoni, kopā ar ielu apgaismojumu, kā arī apgaismojumu no dažādiem avotiem iekštelpās, rada tā dēvēto gaismas piesārņojuma fenomenu, kuram cilvēki mūsdienās tiek pakļauti arvien vairāk.

Šo piesārņojumu lielā mērā rada LED apgaismojums.

LED tehnoloģijām strauji izplatoties visā pasaulē, galvenais uzsvars līdz šim bijis uz vizuālo elementu un enerģijas taupīšanu. Tomēr tagad LED nozarei, kopā ar zinātniekiem un veselības nozares profesionāļiem, būtu jāapvieno spēki, lai minimizēto zilo gaismu LED gaismas avotos, tā vietā radot pielāgojamus gaismas nesējus, kas potenciāli mazāk ietekmētu cilvēku garīgo veselību.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu