ĀCM skartajā lielsaimniecībā Saldus novadā likvidēta trešdaļa slimo cūku

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

​No sestdienas, 4.augusta, līdz šodienai "humāni nogalināta" nepilna trešdaļa no Āfrikas cūku mēra (ĀCM) skartā Saldus novada uzņēmuma "Druvas Unguri" cūkām, šorīt intervijā LNT raidījumam "900 sekundes" pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) ģenerāldirektors Māris Balodis.

Viņš informēja, ka, strādājot katru dienu, ir nogalinātas 4800 no kopumā novietnē esošajām 15 570 cūkām. Visas šīs likvidētās cūkas esot nogādātas blakusproduktu pārstrādes uzņēmumā Limbažos.

Kā norādīja Balodis, cūku nogalināšana norit saskaņā ar plānu.

"Mēs strādājam apmēram tādā tempā, kā bija plānots. Nekādas būtiskas aizķeršanās nav. Ir ļoti laba koordinācija starp cilvēkiem, kas veic cūku nogalināšanu, un tiem, kas savāc līķus, tā kā neveidojas nekādas līķu kaudzes, neveidojas smakas," apgalvoja PVD ģenerāldirektors.

Viņš vairākkārt uzsvēra, ka galvenais, kas cūkkopjiem jādara, lai maksimāli izvairītos no ĀCM, ir ļoti strikta biodrošības noteikumu ievērošana, un tieši šī arī esot vislielākā mācība no bīstamās sērgas, proti, ĀCM parāda, cik smagas sekas var būt, pieļaujot kaut mazāko biodrošības noteikumu pārkāpumu, skaidroja Balodis.

LETA jau ziņoja, ka Latvijā reģistrēts līdz šim lielākais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām kopš pirmā uzliesmojuma 2014.gadā - slimība konstatēta Saldus novada SIA "Druvas Unguri" cūku novietnē ar 15 570 cūku lielu ganāmpulku.

Valdība pagājušajā nedēļā apstiprināja 367 000 eiro piešķiršanu šīs novietnes cūku likvidēšanai, kas tiks darīts uzņēmumā "Grow Energy".

"Druvas Unguriem" izmaksājamā kompensācija par zaudējumiem, kas radušies ĀCM dēļ, varētu pārsniegt miljonu eiro, aģentūrai LETA pagājušajā nedēļā prognozēja Balodis. Viņš arī minēja, ka konkrētu cēloni šo cūku saslimšanai, visticamāk, neizdosies noskaidrot.

Šis Latvijā ir šogad astotais ĀCM uzliesmojums mājas cūkām. Visi iepriekšējie konstatēti nelielās piemājas saimniecībās. Kā norāda PVD, ĀCM turpina izplatīties arī citās slimības skartajās valstīs. Līdz šī gada 30.jūlijam Polijā konstatēti 75 ĀCM saslimšanas gadījumi mājas cūkām, Lietuvā - 38, bet Rumānijā 518 gadījumi.

ĀCM Latvijā turpina izplatīties arī meža cūku populācijā, šogad slimība konstatēta 666 meža cūkām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu