Kanādā demontēs pirmā premjera pieminekli, lai sekmētu izlīgumu ar indiāņiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PA/Scanpix

Kanādā Britu Kolumbijas pilsētā Viktorijā tiks demontēts līdzās pilsētas domei uzstādītais Kanādas pirmā premjerministra Džona Makdonalda piemineklis, ņemot vērā, kā norāda ieceres atbalstītāji, pirmā premjera lomu, kāda viņam bijusi kā "pret pirmiedzīvotāju tautām vērstās vardarbības vadonim".

Pilsētas dome ceturtdien tiks lūgta atbalstīt pērn izlīguma jautājumu risināšanai izveidotās komitejas lēmumu demontēt pieminekli 11.augustā.

"Šis ir bijis diskusiju un izvērtējumu gads, un mēs esam sapratuši, ka mums priekšā stāv daudzi izlīguma gadi," sacīja pilsētas mērs Liza Helpsa.

"Viena lieta, ko mēs vairākkārt ļoti skaidri esam dzirdējuši no pirmiedzīvotāju ģimenes locekļiem, ir tas, ka tā ir pretrunīga sajūta - nākt uz domes namu, lai veiktu šo darbu, un ik reizes iet garām Makdonalda piemineklim."

"Un ja pilsētas dome izturas nopietni pret izlīgumu, un es teiktu, ka tā mēs izturamies, tad viena lieta, ko mēs nopietni paveiksim, ir šī pieminekļa pagaidu aizvākšana no domes nama ieejas," sacīja Helpsa.

Makdonalda valdība pārraudzīja uz indiāņu asimilāciju vērstā Indiāņu likuma ieviešanu tā sākuma stadijā, kā arī internātskolu sistēmas izveidošanu. Šo skolu mērķis bija panākt, lai indiāņu bērni aizmirst savu valodu un kultūru.

2008.gadā visu kanādiešu vārdā premjerministrs Stīvens Hārpers par šo politiku, kuras mērķis bijis "nogalināt indiāni bērnā", pirmiedzīvotāju tautām atvainojās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu