ANO ģenerālsekretārs pieprasa izmeklēt desmitiem bērnu nogalināšanu uzlidojumā Jemenā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SIPA/Scanpix

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs ceturtdien aicināja veikt "neatkarīgu un tūlītēju" izmeklēšanu par triecienu tirgum nemiernieku kontrolētajos Jemenas ziemeļos, kurā tika nogalināti vismaz 29 bērni.

Gutērrešs aicināja "visas puses ievērot saistības, kas tām ir atbilstoši starptautiskajām humanitārajām tiesībām, konkrēti arī pamatnoteikumus attiecībā uz nošķiršanu, proporcionalitāti un piesardzību", teikts preses sekretāra paziņojumā, kurā arī uzsvērts, ka "visām pusēm ir pastāvīgi jārūpējas par to, lai, veicot militāras operācijas, tiktu pasargāti civilisti un civilie objekti".

ANO ģenerālsekretārs arī aicināja "panākt noregulējumu sarunu ceļā, īstenojot jemeniešu savstarpējo dialogu, kas ir vienīgais ceļš, kā izbeigt konfliktu".

Arī ASV pieprasījušas izmeklēt triecienu Jemenas ziemeļos, kurā tika nogalināti 29 bērni.

Nemiernieku ieņemtajos Jemenas ziemeļos ceturtdien notika uzbrukums autobusam, kurā nogalināti vismaz 29 bērni, paziņoja Starptautiskā Sarkanā Krusta komiteja (SSKK).

Saūda Arābijas vadītā koalīcija, kas cīnās pret šiītu hutiešu nemierniekiem Jemenā, paziņoja, ka īstenojusi "leģitīmu militāru akciju", ar uzbrukumu autobusam atbildot uz hutiešu trešdien veiktu raķešu uzbrukumu Saūda Arābijai ar cilvēku upuriem.

Koalīcijas preses sekretārs Turki al Maliki pavēstīja, ka humānās palīdzības organizāciju apgalvojumi par bērnu atrašanos šajā autobusā ir "maldinoši", un piebilda, ka šajā autobusā bija "hutiešu kaujinieki".

SSKK paziņoja, ka uzbrukums autobusam, kas bijis pilns ar bērniem, notika Dahjanas tirgū hutiešu kontrolētajā Saadas pilsētā.

Sarkanā Krusta preses sekretārs Jemenas galvaspilsētā Sanā sacīja, ka šis upuru skaits nav galīgais, jo uzbrukuma upuri tika aizvesti uz vairākām slimnīcām.

Hutiešu telekanāls "Al-Masirah", atsaucoties uz nemiernieku Veselības ministriju, ziņoja par 50 nogalinātajiem un 77 ievainotajiem, "galvenokārt bērniem", tomēr šīs ziņas nebija iespējams pārbaudīt.

Labdarības organizācija "Save the Children" paziņoja, ka uzbrukuma laikā bērni atradās autobusā, kas brauca atpakaļ uz skolu "no kāda piknika, kad šoferis apstājās, lai padzertos".

""Save the Children" nosoda šo šausmīgo uzbrukumu un aicina pilnīgi, nekavējoties un neatkarīgi izmeklēt šo un citus nesenos uzbrukumus civiliedzīvotājiem un civilajai infrastruktūrai," teikts organizācijas paziņojumā.

Saūda Arābijas vadīta arābu valstu koalīcija 2015.gadā sāka militāru intervenci Jemenā, lai atjaunotu starptautiski atzīto valdību pēc tam, kad Irānas atbalstītie hutiešu nemiernieki to padzina no galvaspilsētas Sanas.

CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu