Februārī Kubā notiks referendums par liberālāku konstitūciju

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kubā referendums par jauno konstitūciju notiks 2019.gada 24.februārī, ceturtdien pavēstīja valsts televīzija. Kubas parlaments jūlija apstiprināja konstitūcijas projektu, kas tiks nodots pilsoņiem debatēm no 13.augusta līdz 15.novembrim.

Pašreizējā versija tika pieņemta 1976.gadā.

"Mums priekšā ir ļoti nopietns izaicinājums, un tas ir - sagatavoties līdzdalībai konsultāciju procesā par mūsu jauno konstitūciju un bezierunu atbalstam 24.februārī," telekanālā "Cubavision" sacīja Revolucionāro bruņoto spēku majors Lasaro Arronte.

Kuba ļaus 1,4 miljoniem ārzemēs mītošo kubiešu dot savu ieguldījumu jaunajā konstitūcijā. Šī būs pirmā reize, kad kopš 1959.gada revolūcijas emigrantiem būs iespēja teikt savu vārdu salas politiskajā dzīvē. Tiesa gan, nav skaidrs ,vai viņi varēs piedalīties referendumā.

Referenduma datums sakrīt ar 1976.gada konstitūcijas pasludināšanas un 1895.gada Kubas neatkarības kara sākuma gadadienām.

Jaunā konstitūcija atzīst privātīpašumu un tirgus ekonomiku, kā arī ārvalstu investīcijas. Ideoloģiskā ziņā no konstitūcijas izsvītrots teksts, ka valsts mērķis ir sasniegt komunistisku sabiedrību.

Prezidents atbilstoši jaunajam pamatlikumam amatā varēs pavadīt ne vairāk kā desmit gadus. Jaunajā konstitūcijā pirmo reizi kopš 1976.gada iedibināts premjerministra amats.

Laulība definēta kā brīvprātīga divu indivīdu, nevis vīrieša un sievietes savienība, šādi sagatavojot ceļu viena dzimuma partneru laulībām.

Par geju un lesbiešu laulību iekļaušanu konstitucionālajā reformā aktīvi iestājās likumdevēja Mariela Kastro - bijušā prezidenta Raula Kastro meita.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu