Pastāvot bažām par Turcijas ekonomiku, noslīd eiro kurss

TVNET/LETA/AP/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Eiro kurss pret ASV dolāru piektdien sasniedza 13 mēnešos zemāko līmeni, valdot bažām par Turcijas ekonomikas problēmu ietekmi uz eirozonas bankām. Rīta tirdzniecībā eiro kurss pret dolāru samazinājās par 0,7%, jo šādās situācijās investori mēdz pirkt dolārus, kas tiek uzskatīti par drošu valūtu.

Turcijas liras kurss piektdien sasniedza rekordzemu līmeni, rīta tirdzniecībā sarūkot par 14,6% līdz 5,96 lirām par dolāru, taču pēc tam nedaudz pieaugot. Kopš gada sākuma liras vērtība samazinājusies par 35%, bet 2017.gadā tās kurss saruka gandrīz par ceturtdaļu.

Bažu dēļ par Turcijas krīzes ietekmi piektdien krīt arī akciju cenas Eiropas biržās.

Satraukumu pastiprinājusi piektdienas publikācija laikrakstā "Financial Times", kurā teikts, ka Turcijas problēmas varētu īpaši ietekmēt tādas lielās eirozonas bankas kā Spānijas BBVA, Itālijas "UniCredit" un Francijas "BNP Paribas".

Turcijas ekonomikai ir nopietnas pārkaršanas pazīmes, un lielā kārtējo maksājumu konta deficīta dēļ tā ir atkarīga no ārzemju kapitāla ieplūšanas. Liras kursa kritumu veicina arī saspīlējums Ankaras attiecībās ar Vašingtonu saistībā ar amerikāņu garīdznieka Endrū Bransona turēšanu apcietinājumā, kas tagad nomainīts pret mājas arestu.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans ceturtdienas vakarā mudināja līdzpilsoņus nebēdāt par ekonomikas problēmām, sakot: "Viņiem par būt viņu dolāri, bet mums ir mūsu tauta un Dievs."

"Mēs daudz strādāsim, lai padarītu mūsu valsti modernāku. (..) Ziniet, ka šodien mēs esam labāki nekā vakar un rīt mēs būsim labāki nekā šodien. Neraizējieties!" teica Erdoans, uzrunājot atbalstītājus Rizes provincē valsts ziemeļos.

Paredzēts, ka Erdoana znots un Turcijas finanšu ministrs Berats Albairaks piektdien izklāstīs plānu par "jaunu ekonomikas modeli".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu